17 Ιανουαρίου: Η γιορτή του Αγίου Αντωνίου

Σχολές Καπάτου Sant Antonio
Ο Άγιος Αντώνιος γιορτάζεται σε πολλές χώρες, όπως την Ιταλία, την Βραζιλία, την Πορτογαλία, όπου και τον ονομάζουν Santo Antonio de Lisbona. Στην ιταλική χερσόνησο τη Σαρδηνία, η γιορτή του Αγίου Αντωνίου προαναγγέλλει την αρχή του καρναβαλιού (Carnevale Sardo). Σε αυτό το ιταλικό νησί ο Άγιος Αντώνιος θεωρείται ο Προμηθέας της παράδοσης του νησιού, γιατί είναι αυτός που έκλεψε τη φωτιά από την κόλαση (l’ inferno), με τη βοήθεια ενός γουρουνιού, και την παρέδωσε στους ανθρώπους για να ζεσταίνονται. Για το λόγο αυτό στη Σαρδηνία, το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου ανάβουν πολλές φωτιές  που τις ονομάζουν: “is fogus”, “is foguronis o fagadonis”.  Στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, το Cagliari, ο Άγιος ονομάζεται Sant Antoni de su porcu, η ονομασία αυτή «δένει» με το γουρούνι, ζώο που τον βοήθησε να κλέψει τη φωτιά από την κόλαση. Υπάρχουν πάρα πολλές απεικονίσεις που παρουσιάζουν τον άγιο πάνω σε πύρινες φλόγες. Επίσης, άλλες απεικονίσεις τον εμφανίζουν έχοντας δίπλα του τον αχώριστο φίλο του, το γουρούνι (il maiale). Σύμφωνα με την παράδοση εκείνα τα χρόνια, το λίπος του ζώου ήταν χρήσιμο φάρμακο για τους ανθρώπους, κυρίως σε όσους έπασχαν από έρπη (erpes zoster), γι’ αυτό και το λίπος αυτό το ονόμαζαν “η φωτιά του Αγίου Αντωνίου”. Έκτοτε, ο άγιος θεωρείται προστάτης των ζώων και κυρίως αυτών του σπιτιού και της βοσκής. Ο πάπας είχε δώσει το δικαίωμα στους μοναχούς που ανήκαν στο δόγμα του Αγίου Αντωνίου να μπορούν να εκτρέφουν γουρούνια, ελευθέρας βοσκής, για δική τους χρήση, παίρνοντας τα χρήματα από την κοινότητα. Σε πολλές άλλες απεικονίσεις τον βλέπουμε να κρατάει στο χέρι του ένα κουδούνι ή να έχει στο μπαστούνι του κρεμασμένο ένα κουδούνι, ή άλλες φορές το κουδούνι αυτό να είναι κρεμασμένο στο λαιμό του γουρουνιού. Με το κουδούνι αυτό προανήγγειλε τον ερχομό του κι έδιωχνε τα άρια πνεύματα. Στην Padova, στην piazza del Santo βρίσκεται ο ιερός ναός La Basilica di Sant’ Antonio di Padova, ονομάζεται από τους ντόπιους Ιταλούς “Il Santo“. Είναι από τις πιο μεγάλες εκκλησίες του κόσμου. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται 6.500.000 προσκυνητές. Η εκκλησία αυτή είναι ένα μνημείο του χριστιανισμού. Στην πολύ μεγάλη αυτή πλατεία και απέναντι από τη βασιλική του αγίου Αντωνίου ορθώνεται il monumento equeste al Gattamelata «il condottiero delle milizie padovane Erasmo da Narni», ένα μπρούτζινο άγαλμα του Donatello πανέμορφο ως προς την καλλιτεχνία και την αρμονία των διαστάσεων. Τέλος, στην πανοραμική αυτή πλατεία βρίσκονται επίσης τα μνημεία il Museo Civico ,la Scuola del Santo, l’ Oratorio di S.Giorgio. Η πλατεία αυτή είναι η εθνική κληρονομιά της ιταλικής πόλης, η οποία θεωρείται η καρδιά της Padova.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.