Τα ιταλικά γλυκά του καρναβαλιού είναι πάρα πολλά. Τα περισσότερα δε από αυτά είναι τηγανιτά και συμβολίζουν το καρναβάλι (il carnevale).
Γενικά, φτιάχνονται γρήγορα και είναι πολύ νόστιμα στη γεύση.
Οι Ιταλοί, μικροί και μεγάλοι, αγαπούν τη γεύση τους.
Η ιταλική χερσόνησος χωρίζεται σε πολλούς νομούς. Έτσι λοιπόν, κάθε περιοχή έχει να δώσει και τις δικές της παραδοσιακές λιχουδιές.
Θα λέγαμε ότι σύμφωνα με το σχήμα που παίρνουν και με τη μέθοδο παραγωγής τους, χωρίζονται σε διάφορους τύπους.
Τα ιταλικά γλυκά του καρναβαλιού ονομάζονται chiacchiere ή bugie (=ψέματα). Είναι το ιταλικό παραδοσιακό γλύκισμα που φτιάχνεται ειδικά την περίοδο του καρναβαλιού.
Τα γλυκά αυτά, πολλές φορές παίρνουν διαφορετικές ονομασίες, σύμφωνα με την περιοχή.
Έτσι λοιπόν, αναφέρουμε κάποιες σχετικές ονομασίες του γλυκού. Αυτές είναι: cenci, frappe, sfrappe, sfrappole, manzole, crostoli, galani, intrigoni, lattughe, meraviglie, fiocchi, fiocchetti.
Κατά τον περίοδο του καρναβαλιού ετοιμάζουν μία γλυκιά κρέμα βασισμένη στην πικρή μαύρη σοκολάτα (il sanguinaccio).
Μπορεί να αλειφτεί σε chiacchiere ή σε μπισκότα.
Παραδοσιακά, αυτό το γλυκό φτιαχνόταν από το αίμα του γουρουνιού. Αυτό αργότερα καταργήθηκε, για λόγους υγείας.
Στη Βενετία, το παραδοσιακό γλυκό του καρναβαλιού είναι η frìtola, κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες. Συνήθως σερβίρονται πασπαλισμένες με ζάχαρη.
Αυτό το ιταλικό γλυκό, έχει τις ρίζες του στη Νάπολη (Napoli).
Η ιταλική παράδοση αναφέρει ότι η βασίλισσα Regina Savoia συνήθιζε να φλυαρεί (chiacchierare) με τους καλεσμένους της.
Ανάμεσα σε καλεσμένους και συζητήσεις της ερχόταν η επιθυμία να φάει. Έτσι κι έκανε. Φώναζε το μάγειρα της αυλής, τον Raffaele Esposito, για να του ζητήσει αυτό που επιθυμούσε.
Τότε εκείνος, πήρε την απόφαση να της φτιάξει αυτό το γλυκό. Και για να της κόψει την όρεξη το ονόμασε chiacchiera (φλυαρία).
Οι ιταλοί συνηθίζουν να λένε ότι αυτό το γλυκό φέρνει και το καρναβάλι.
Εμείς στις Σχολές Καπάτου σας βάζουμε σε κλίμα καρναβαλιού, ξεκινώντας μαθήματα στα νέα τμήματα ιταλικών.
Ενημερωθείτε άμεσα στο 210 38 03 355.