Η ιταλική ιστοριογραφία αντιμετωπίζει την περίοδο της ισπανοκρατίας στην ιταλική χερσόνησο με τα μελανότερα χρώματα. Ωστόσο, σε μια πρώτη περίοδο, αφού η Ιταλία παραδόθηκε στους Ισπανούς, οι μαζικές πολεμικές συγκρούσεις που ταλάνιζαν τη χερσόνησο για παραπάνω από 50 χρόνια σταμάτησαν, με αποτέλεσμα αυτή η PAX HISPANICA να τονώσει τον ιταλικό πληθυσμό. Από το 1559 ως το 1620 η Ιταλία γνωρίζει μια σχετική οικονομική ανάπτυξη. Τα πολυτελή ιταλικά υφάσματα συνεχίζουν να είναι δημοφιλή στο ευρωπαϊκό εμπόριο, ενώ οι Γενοβέζοι γίνονται οι τραπεζίτες των Ισπανών Βασιλέων. Όταν οι τελευταίοι κηρύσσουν στάση πληρωμών οι Γενοβέζοι παίρνουν υπό την κυριότητα τους μεταλλεία στο Περού ή το Μεξικό, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τις πρώτες μεταναστεύσεις των Ιταλών στη Νότια Αμερική. Στην περιοχή της Λομβαρδίας οι Ισπανοί κυρίαρχοι εισάγουν νέες μεθόδους καλλιέργειας και άρδευσης με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια αύξηση στην παραγωγή των ιταλικών αγροτικών προϊόντων.
Από το 1620, όμως, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Η εμπλοκή της Ισπανίας στον Τριακονταετή Πόλεμο και η καθοδική τροχιά της επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και την Ιταλία. Η ιταλική χερσόνησος αρχίζει να υποφέρει από τις συνέπειες μιας επαχθούς φορολόγησης και το φαινόμενο της διαφθοράς που αρχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο. Παράλληλα, γίνεται μαζικό και το φαινόμενο της rifeudalizzazione (επαναφεουδοποίησης), καθώς παρακμάζουν οι άλλοτε ανθηρές δραστηριότητες των Ιταλών εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι μετατρέπονται σε ιδιοκτήτες μη προσοδοφόρων οικονομικά γαιών. Τα ιταλικά πολυτελή υφάσματα χάνουν την πρωτοκαθεδρία τους, καθώς τα συναγωνίζονται τα φτηνότερα σε κόστος παραγωγής ολλανδικά και αγγλικά υφάσματα. Η ιταλική χερσόνησος αρχίζει να βιώνει τις συνέπειες των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων, καθώς η Μεσόγειος παύει να είναι το κέντρο του εμπορίου, το οποίο μεταφέρεται προς το Νέο Κόσμο. Τη δυσοίωνη αυτή κατάσταση έρχονται να συμπληρώσουν οι πανδημίες θανατηφόρων ασθενειών από την Ανατολή που αποδεκάτισαν τον πληθυσμό της ιταλικής χερσονήσου.
Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα αρχαρίων ιταλικών, καλώντας στο 210 38 033 55.