Στο ιταλικό πασχαλινό τραπέζι υπάρχει πάντα το ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι (La Colomba Pasquale). Ανάγεται στις αρχές του 1900 και στο νομό της Lombardia.
Στο ζαχαροπλαστείο Motta για πρώτη φορά έφτιαξαν ένα τσουρέκι που είχε σχήμα περιστεριού (Colomba).
Αυτό συμβολίζει την ειρήνη σε όλον τον κόσμο και την ευχή για ένα καλύτερο μέλλον.
Στο ιταλικό νησί της Σικελίας το αντίστοιχο τσουρέκι το ονομάζουν palummeddi ή pastifuorti.
Ανατρέχοντας σε ολόκληρη τη χερσόνησο η κάθε περιοχή δίνει τη δική της ξεχωριστή ονομασία στο ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι.
Αρχικά, στη Βόρεια Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Valle d’ Aosta η παραδοσιακή συνταγή λέγεται meculin. Βασίζεται στο χριστουγεννιάτικο γλυκό pannetone.
Στην περιοχή Piemonte το τσουρέκι ονομάζεται ciambella Pasquale, σε σχήμα λουκουμά, και περιέχει τη φημισμένη σοκολάτα gianduia της περιοχής.
Στη Lombardia την Κυριακή των Βαΐων φτιάχνουν το παραδοσιακό τους γλυκό που ονομάζεται resta ή resca.
Είναι μία γλυκιά τυρόπιτα που ονομάζεται focaccia dolce και την φτιάχνουν στην περιοχή της λίμνης Como.
Στην περιοχή Veneto το ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι το ονομάζουν fugassa ή fugazza.
Στο Trentino Alto Adige γιορτάζουν με την corona Pasquale.
Στην περιοχή Friuli Venezia Gulia, αυτό το γλυκό διαδόθηκε από την ιταλική πόλη Trieste σε όλον το νομό.
Στην Liguria έχει διαδοθεί αυτή η συνταγή με το όνομα cavagnetti με ένα αυγό στη μέση.
Στην Emilia Romagna το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα συνοδεύεται με ένα γλυκό ψωμί la zambela .
Στη Marche επικρατεί το παραδοσιακό γλυκό pizza Pasquale.
Στην Toscana κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σερβίρεται la schiacciata di Pasqua.
Συνεχίζοντας, στο Abruzzo φτιάχνουν τα κουλουράκια i cavalli e le pupe. Είναι μπισκότα από pasta frolla εμπλουτισμένα με αμύγδαλα και κακάο.
Στα κοριτσάκια προσφέρουν μπισκότα σε σχήμα κούκλας (le pupe) και στα αγοράκια το αλογάκι (il cavaluccio).
Στο Lazio το πασχαλινό τσουρέκι ονομάζεται pizza di Pasqua ή pigna dolce.
Στην περιοχή Umbria φτιάχνουν ένα όμορφο τσουρέκι που λέγεται Torcolo.
Στο Molise κυριαρχεί ένα τσουρέκι σε μορφή πλεξίδας που λέγεται treccia dolce.
Στην Campania μια συνταγή που πηγαίνει από γιαγιά σε γιαγιά και λέγεται la pastiera μια πάστα φλώρα (pasta frolla) με ανθότυρο. Είναι τόσο νόστιμο που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία.
Στα Basilicata και στην Puglia ξεχωριστά είναι τα μπισκότα τους pannarelle ή scarcelle.
Στην Calavria το παραδοσιακό γλυκό των ημερών ονομάζεται pitte con niepita. Είναι γλυκό με ζάχαρη, αλεύρι και χοιρινό λίπος (strutto).
Στη Σικελία βασιλεύει το zuccotto Pasquale, δηλαδή ένα γλυκό με λικέρ Grand Marnier.
Στη Σαρδηνία το παραδοσιακό γλυκό ονομάζεται pardulas και φτιάχνεται με τυρί πεκορίνο ή ricotta.
Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.