Η οθωμανική Κωνσταντινούπολη είναι η Κοσταντινίγιε και Ισλάμ-μπολ.
Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Τουρκίας. Δεν ευσταθεί το ότι αμέσως μετά το 1453 η Κωνσταντινούπολη μετονομάστηκε σε «Ισταμπούλ». Ο όρος αυτός είναι πολύ παλαιότερος του 15ου αιώνα. Βασικά, είχε χρησιμοποιηθεί από τους Αρμένιους και τους Άραβες. Συγκεκριμένα σε όλα τα επίσημα έγγραφα που εκδόθηκαν στην πρωτεύουσα του οθωμανικού κράτους μέχρι το 1923 εμφανίζεται ο όρος «Κοσταντινίγιε». Τον 17ο αιώνα δε, έγινε μια ανεπιτυχής προσπάθεια να αποδοθεί ο όρος «Ισταμπούλ», ο οποίος χρησιμοποιούνταν στην καθομιλουμένη, ως παραφθορά της έννοιας «Ισλάμ-μπολ» (İslambol = γεμάτη Ισλάμ).
Αναμφίβολα, τα ισλαμικά τεμένη που χτίστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο κυριαρχούν στην παλιά πόλη. Όπως το τέμενος του Σουλεϊμάν (Süleymaniye), που κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα στον τρίτο λόφο της επταλόφου. Τα ισλαμικά τεμένη δεσπόζουν των υπολοίπων. Καθώς επίσης και το τέμενος του Αχμέτ (Sultanahmet Camii) ή Μπλε Τζαμί, που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα.
Το συγκρότημα των κτηρίων που απαρτίζουν το παλάτι του Τοπκαπί (Topkapı Sarayı) μαρτυρά τις ιδεολογικές καταβολές του πρώιμου οθωμανικού κράτους από την Περσία και τον αραβικό κόσμο. Αντίθετα από το παλάτι του Ντολμά-Μπαχτέ (Dolmabahçe Sarayı), το οποίο κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Αυτό το παλάτι συνδυάζει πολλούς ευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Έτσι καταδεικνύει την μετατόπιση που παρατηρήθηκε στο ιδεολογικό πεδίο. Το τέμενος Νουρού-Οσμάνιγιε (Nuruosmaniye Camii), που κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Ήταν το πρώτο του είδους δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, το οθωμανικό μπαρόκ. Ακολούθησαν κι άλλα, σε πιο περίοπτα σημεία της Πόλης, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που βρίσκεται σήμερα κάτω από την πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου (Ortaköy Camii).
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών και γερμανικών που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.