Η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, με περίπου είκοσι εκατομμύρια κατοίκους, εκτείνεται και στις δυο μεριές του Βοσπόρου. Πέραν του ιστορικού της κέντρου, όπου κυριαρχούν τα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, είναι μια σύγχρονη megacity. Ένα «μωσαϊκό» ανάμεσα σε πολλούς κόσμους.
Στις περισσότερες γλώσσες, η λέξη Istanbul τονίζεται στη λήγουσα. Οι ίδιοι οι Τούρκοι τονίζουν στην παραλήγουσα. Όμως, στα Γερμανικά και τα Σερβικά ο τόνος πέφτει στην προπαραλήγουσα.
Η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, αντικρίζοντάς την από το παλάτι του Τοπκαπί, το πιο ευδιάκριτο μνημείο, είναι αναμφίβολα η πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου. Κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν άλλες δυο πιο πέρα από την πρώτη. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε και το υπόγειο πέρασμα που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη, το «Τούνελ της Ευρασίας» (τουρκικά: “Avrasya Tüneli”).
Οι αμέτρητοι ουρανοξύστες κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων καθώς και το νέο, υπό κατασκευή, μέγα-αεροδρόμιο συνιστούν σαφή δείγματα του ρόλου της πόλης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πόλη αυτή είναι πολύ σημαντική για την εθνική οικονομία του κράτους. Επίσης, είναι ένα περιφερειακό κέντρο του χρηματοοικονομικού συστήματός της.
Η ανάπτυξη της βιομηχανίας από τη δεκαετία του 1960 μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη σε πόλο έλξης εκατομμυρίων αγροτών από την κεντρική και ανατολική Τουρκία. Φυσικά και εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα, χτίζοντας παραγκουπόλεις, τα περίφημα «Gecekondu», η τουρκική παραλλαγή των βραζιλιάνικων φαβέλων.
Οι δυο αυτοί κόσμοι, από τη μια της υπέρμετρης χλιδής και απ’ την άλλη της απόλυτης φτώχειας και του θρησκευτικού συντηρητισμού, θα παραμείνουν αθέατοι στον επισκέπτη. Για να τις ανακαλύψει δεν πρέπει να περιοριστεί σε μερικές βόλτες γύρω από τη Λεωφόρο Ιστικλάλ (İstiklal Caddesi), την Πλατεία Ταξίμ (Taksim Meydanı) ή στα ψώνια στη συνοικία Nişantaşı, λίγο πιο πέρα.
Η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη είναι ακόμα «Η Πόλη των Απόντων», όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας στον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του. Είναι μια πόλη στην οποία έχει πνιγεί ένα διαφορετικό «μωσαϊκό», αυτό που την χαρακτήριζε μέχρι πριν μισό αιώνα περίπου και που αποτελούνταν από Ρωμιούς και Φραγκολεβαντίνους.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=2lmpqhTOM4w