Ο κινέζικος γάμος βασικά τηρεί τις παραδόσεις της χώρας, μπορεί όμως να τελεστεί με το δυτικό τρόπο, ή ακόμη να γίνουν και οι δυο τελετές μαζί. Διοργανώνεται μήνες πριν και δεν γίνονται πολιτικοί γάμοι.
Ο κινέζικος γάμος τελείται σε εστιατόριο και όχι σε ναό ή σε δημαρχείο. Συγκεκριμένα, σε μια εξέδρα κατάλληλα διαμορφωμένη, ο γαμπρός και η νύφη ανταλλάσουν υποσχέσεις αιώνιας αγάπης. Όσον αφορά τους καλεσμένους, παρακολουθούν την τελετή καθισμένοι. Οι προσκεκλημένοι σε μια τέτοια τελετή φτάνουν συνήθως τα 100 άτομα. Τους προσφέρεται αρχικά ζεστό τσάι και ακολουθεί το γεύμα.
Η κινεζική γαμήλια παράδοση δεν προβλέπει τη συμμετοχή κουμπάρων. Πράγματι, η τελετή καθοδηγείται από τον «βοηθό του γάμου» που συνοδεύει το γαμπρό και τη νύφη, καθ’όλη τη διάρκεια της τελετής.
Το χρώμα που κυριαρχεί σε έναν κινέζικο γάμο είναι το κόκκινο. Βασικά, είναι το σύμβολο της αγάπης, της αφθονίας και της ευτυχίας. Το κόκκινο χρώμα είναι χαρακτηριστικό της δυναστείας Qing. Συγκεκριμένα, από το νυφικό (qipao με λουλούδια), τα αξεσουάρ, το μανδύα που φορά η νύφη (xiapei), μέχρι το πέπλο (fengguan) που είναι διακοσμημένο με κοσμήματα και πολύτιμους λίθους, όλα είναι σε κόκκινο χρώμα.
Αντιθέτως, ανεπιθύμητα χρώματα είναι το μαύρο, το μπλε και το γκρι, τα οποία δεν προτιμούνται καθόλου, γιατί θεωρούνται τα χρώματα της λύπης και της ατυχίας.
Στην Κίνα, πολλές φορές η νύφη επιλέγει νυφικό δυτικού τύπου, σε άσπρο χρώμα. Μάλιστα, μια άλλη γαμήλια συνήθεια είναι, την ημέρα του γάμου, η νύφη να αλλάζει τρία φορέματα. Το πρωί, φοράει το παραδοσιακό κινέζικο νυφικό (qipao με λουλούδια και δράκους). Κατά τη διάρκεια της τελετής, το λευκό φόρεμα, όπως συνηθίζεται στη δυτική παράδοση. Το βράδυ, το κόκκινο φόρεμα.
Στη διάρκεια της τελετής, οι νεόνυμφοι γονατίζουν μπροστά στους γονείς τρεις φορές, για να προσευχηθούν για τον ουρανό και τη γη. Επίσης, κυριαρχεί το έθιμο σερβιρίσματος του τσαγιού. Το σερβίρουν οι νεόνυμφοι στους γονείς, ως αναγνώριση που τους έφεραν στη ζωή και τους μεγάλωσαν.
Αναφορικά με τις προσκλήσεις, είναι κι αυτές κόκκινες, με χρυσά ιδεογράμματα. Οι καλεσμένοι επιστρέφουν τα προσκλητήρια στους νεόνυμφους, έχοντας εσωκλείσει χρήματα. Πράγματι, είναι το ωραιότερο γαμήλιο δώρο για τους Κινέζους.
Οι Κινέζοι στο γάμο τους είναι πολύ απαιτητικοί. Θέλουν το καλύτερο δυνατό και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα, είναι γνωστό σε όλους μας, ότι το νησί της Σαντορίνης, είναι ένας διάσημος προορισμός για τους κινέζικους γάμους.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα κινεζικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.