Ο 19ος αιώνας είναι η εποχή που τα σχολικά δίκτυα εξαπλώνονται σ’ όλη την Ευρώπη. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, στο σύνολό της, αλλά και η καθεμία από τις θρησκευτικές ομάδες διαφόρων εθνών που την απάρτιζαν εκείνη την εποχή, ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία. Δεδομένου ότι ίσχυε ακόμα ο θεσμός των θρησκευτικών «μιλλέτ». Η παιδεία ήταν ακόμα εσωτερικό θέμα της εκάστοτε θρησκευτικής ομάδας. Δηλαδή, υφίστατο η διάκριση των πληθυσμιακών ομάδων σύμφωνα με το θρήσκευμα.
Το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών μεγαλύτερων σχολείων των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης ήταν το ότι χρηματοδοτήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από δωρητές. Η χωροταξία τους όμως στον αστικό ιστό προδίδει και τις διαφορές που είχαν.
Ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή («Fener Rum Erkek Lisesi») που είχε ήδη μακραίωνη ιστορία, από την εποχή του Βυζαντίου, ως «Πατριαρχική Σχολή». Το σημερινό, επιβλητικό κτήριο από τη δεκαετία του 1880 δεσπόζει του Κεράτιου κόλπου. Ελκύει αμέσως την προσοχή με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα του και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική του. Τόσο η προϊστορία του, ως καθαρά θρησκευτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όσο και το ότι βρίσκεται στο Φανάρι, δηλώνουν την αμεσότητα της σχέσης του με το Πατριαρχείο.
Επίσης, ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης είναι το Ζάππειο Παρθεναγωγείο «Özel Zapyon Rum Kız Lisesi» και το Ζωγράφειο Λύκειο «Özel Zoğrafyon Rum Lisesi». Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στεγάζονται σε δυο υπέροχα νεοκλασικά κτήρια. Βρίσκονται στην περιοχή του Πέρα. Ευθύς εξαρχής, συνδέονταν περισσότερο με την ανερχόμενη εύπορη τάξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Γι’ αυτό το λόγο είχαν πιο κοσμικό χαρακτήρα, σε σύγκριση με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Σήμερα, και τα τρία αυτά σχολεία έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά: πρώτον, εκλαμβάνονται από το τουρκικό κράτος ως «ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα». Δεύτερον, έχουν έναν συνεχώς φθίνοντα αριθμό μαθητών, λόγω της δραστικής μείωσης του πληθυσμού των Ρωμιών της Πόλης.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.