Ο «Γεμιστός Κήπος» και το παλάτι του είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Τουρκίας. Ο «Γεμιστός Κήπος» και το παλάτι του βρίσκεται στην περιοχή του Βοσπόρου. Μέχρι τον 17ο αιώνα, αυτή η περιοχή χρησιμοποιούνταν ως λιμάνι. Η εξέλιξη της ναυσιπλοΐας και η κατασκευή ολοένα και μεγαλύτερων καραβιών αχρήστευσαν στην ουσία το αβαθές αυτό λιμάνι. Η επιχωμάτωσή του ήταν σχετικά εύκολη, ακόμα και με τα τεχνικά δεδομένα εκείνης της εποχής. «Γέμισε» λοιπόν το λιμάνι με χώμα.
Στην τουρκική γλώσσα, το ρήμα «dolmak» σημαίνει «γεμίζω», και απ’ αυτό προέρχονται και οι «ντολμάδες», δηλαδή τα «γεμιστά». Το σημείο του πρώην λιμανιού, κατά μήκος του Βοσπόρου, κρίθηκε κατάλληλο για έναν κήπο (bahçe), ο οποίος ονομάστηκε «Dolmabahçe», δηλαδή «Γεμιστός Κήπος».
Το παλιό παλάτι του Τοπκαπί, στην άκρη του Κεράτιου κόλπου, θεωρήθηκε, στα μέσα του 19ου αιώνα, ότι ήταν πλέον παρωχημένο για την επίδειξη της εξουσίας του σουλτάνου. Ο χώρος του Ντολμά-Μπαχτσέ κρίθηκε ως ο πιο κατάλληλος για την ανέγερση του νέου παλατιού (saray).
Το Παλάτι του Ντολμά-Μπαχτσέ (Dolmabahçe Sarayı) εγκαινιάστηκε το 1856, με μια μεγάλη τελετή, αντάξια του πομπώδους του ύφους. Είναι ένα κράμα από στυλ αρχιτεκτονικής όπως: νεοκλασικισμού, νεομπαρόκ και νεοροκοκό. Ο «Γεμιστός Κήπος» και το παλάτι του είναι ένα ενιαίο συγκρότημα, όπως τα ανάκτορα Ευρωπαίων ηγεμόνων εκείνης της εποχής. Αντίθετα, η αντίληψη περί ανακτόρου από τον μουσουλμανικό κόσμο, επιβάλλει την κατασκευή μικρών κτηρίων. Και πιο συγκεκριμένα κτηρίων ενταγμένων σε έναν κήπο, όπως ακριβώς είχε κατασκευαστεί και το συγκρότημα του Τοπκαπί, τον 15ο αιώνα.
Το Παλάτι του Ντολμά-Μπαχτσέ διατήρησε μόνο ένα στοιχείο από την μεσανατολική αντίληψη περί ανακτόρων. Παραπλεύρως του κυρίως κτηρίου, κτίστηκε το «Haremlik», δηλαδή ο χώρος για το χαρέμι. Πρόκειται για ένα αισθητά μικρότερο και λιγότερο πομπώδες κτήριο. Η αντίληψη αυτή, δηλαδή ο διαχωρισμός ανάμεσα στον χώρο υποδοχής των ξένων (Selamlik) και στο χώρο που προορίζεται για τις γυναίκες του σπιτιού (Haremlik) υπήρχε για αιώνες. Γεγονός που αντικατοπτρίζεται ακόμα και σε απλά σπίτια, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Σήμερα, το Παλάτι του Ντολμά-Μπαχτσέ είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Λόγω της πανάκριβής του διακόσμησης, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε περιορισμένους χώρους και με τη συνοδεία ξεναγού.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=jB61qRTSEy4