Τα τουρκικά χαλιά είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.
Τα τουρκικά χαλιά και η τέχνη αυτών των χειροποίητων χαλιών καταγράφεται σε γραπτές μαρτυρίες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πράγματι, οι πρώτες αναφορές οδηγούν στο 12ο αιώνα, αν και η παράδοση αυτή είναι πιθανόν πολύ προγενέστερη. Μάλιστα, τα τουρκικά χαλιά που εισάγονταν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας φτιάχνονταν με την τεχνική των κόμπων από νομάδες ή αγρότες. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα κοπιαστική και χρονοβόρα.
Τα τουρκικά χαλιά και η ζήτησή τους ανά τον κόσμο.
Η ζήτηση για ανατολίτικα χαλιά αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ευρώπη από τον 18ο αιώνα και μετά. Μάλιστα, μαζί με τη ζήτηση αυτή, εμφανίστηκαν μαζικά και οι βιοτεχνίες παραγωγής χαλιών. Οι νομάδες εξακολούθησαν να χρησιμοποιούν στην παραγωγή χειροποίητων χαλιών τα υλικά που τους ήταν άμεσα διαθέσιμα. Συγκεκριμένα, το μαλλί, το βαμβάκι μαζί με τρίχωμα κατσίκας ή καμήλας. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι, ο χρωματισμός των χαλιών γινόταν σε αλλοτινές εποχές με φυσικά υλικά, μέχρι την ανακάλυψη των τεχνητών χρωμάτων το 19ο αιώνα.
Τόσο στον τρόπο ύφανσης όσο και στα σχέδια των χαλιών που παράγονται στην Τουρκία καταγράφονται, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, επιρροές από τη Μέση Ανατολή και πρωτίστως από την Περσία. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των σχεδίων καταγράφεται μια αδιάλειπτη συνέχεια. Κυριαρχούν γεωμετρικά σχήματα και συχνά, τριαντάφυλλα, ρομβοειδή και σταυροειδή σχήματα. Μάλιστα, σε πιο σύνθετα χαλιά, υπάρχουν σκηνές από την καθημερινότητα αυτών των πληθυσμών που απεικονίζουν τη σχέση του ανθρώπου με το άμεσο φυσικό του περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προσφιλή μοτίβα είναι οικόσιτα ζώα ή πουλιά.
Σε αντίθεση με την δύσκολη τεχνική των κόμπων, τα υφαντά χαλιά κατασκευάζονται γρηγορότερα. Αυτά ονομάζονται «κιλίμια» (kilim), λέξη περσικής προέλευσης. Τα κιλίμια χρησιμοποιούνταν αρχικά από τους νομαδικούς και αγροτικούς πληθυσμούς ως χαλιά, διακοσμητικά τοίχων, επιστρώματα παντός είδους ή ως σέλλες αλόγων.
Η τεχνική της παραγωγής χαλιών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ζωντανή στη σύγχρονη Τουρκία, αν και η εμπορευματοποίηση της παραγωγής έχει επιβληθεί. Πράγματι, σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις είναι διαθέσιμα πλέον χειροποίητα χαλιά, σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα τουριστικά μέρη της Τουρκίας, το κάλεσμα ενός κράχτη για «αυθεντικά χειροποίητα χαλιά» μπορεί να είναι παραπλανητικό, αν κάποιος δεν μπορεί να διακρίνει το βιομηχανοποιημένο από το χειροποίητο χαλί. Επομένως, απαιτείται … dikkat (=προσοχή).
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.