Το Μοναστήρι του Ιερώνυμου, Mosteiro dos Jerónimos
Το εντυπωσιακότερο κτήριο στην Belém της Λισσαβόνας είναι αναμφίβολα το Μοναστήρι του Ιερώνυμου (Mosteiro dos Jerónimos). Το Μοναστήρι του Ιερώνυμου άρχισε να κτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα. Η οικοδόμησή του διήρκεσε συνολικά εβδομήντα χρόνια.
Αν και το τελικό κτήριο είναι μικρότερο από τα αρχικά πλάνα, το Μοναστήρι του Ιερώνυμου εντυπωσιάζει με τους τεράστιους χώρους του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Το συνολικό συγκρότημα του μοναστηριού έχει σήμερα μια σχεδόν τετράγωνη όψη, μήκους και πλάτους σχεδόν 200 μέτρων η κάθε πλευρά.
Το Μοναστήρι του Ιερώνυμου και η αρχιτεκτονική του
Το Μοναστήρι του Ιερώνυμου είναι το πιο λαμπρό δείγμα του «Μανουελισμού» (Estilo Manuelino). Πολλοί επώνυμοι αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης συνέβαλαν στην τελική του μορφή. Τα γεμάτα φαντασία μοτίβα του έχουν επιρροές από τον αραβικό κόσμο. Είναι λαξευμένα στη σκληρή πέτρα και ορατά στο κύριο μέρος της εκκλησίας του μοναστηριού και στον εσωτερικό του περίβολο.
Στη νότια πύλη, ύψους 32 μέτρων, διαφαίνονται οι επιρροές από το «Estilo Plateresco» της γειτονικής Ισπανίας. Αντίθετα, στη δυτική πύλη, κυριαρχούν αναγεννησιακά στοιχεία τα οποία, μαζί με το οικόσημο του Μανουήλ, συμβολίζουν την επίγεια εξουσία.
Η κύρια εκκλησία του μοναστηριού έχει μήκος 92 μέτρα και πλάτος 27. Έξι ψηλόλιγνες κολώνες, ύψους 25 μέτρων η κάθε μια, διακλαδίζονται προς τα πάνω, δημιουργώντας την εντύπωση ενός δάσους από φοίνικες.
Στο παρακείμενο κλίτος, τα τόξα, που ξεκινούν από το πλάι και καταλήγουν στην κορφή για να τη στηρίξουν, είναι μια γιορτή των αισθήσεων με τα κομψά διακοσμητικά τους σχέδια. Ο διακοσμημένος θόλος, στον οποίο καταλήγουν, βρίσκεται σε αντίθεση με τους πλαϊνούς λιτούς τοίχους. Μαζί με το φως που εισέρχεται από τα ψηλά παράθυρα δημιουργείται η ψευδαίσθηση ενός ουράνιου θόλου εντός της εκκλησίας. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία επιρροή από τον γοτθικό ρυθμό που αναζητούσε το φως, σύμφωνα με τις αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στον ύστερο Μεσαίωνα.
Εντός της εκκλησίας, βρίσκονται το επιτάφιο μνημείο του Vasco da Gama, αλλά και οι σαρκοφάγοι του Μανουήλ Α’ και άλλων αξιωματούχων της περιόδου των ανακαλύψεων. Ξεχωρίζει επίσης το κενοτάφιο για τον Luís Vaz de Camões, συγγραφέα του πορτογαλικού εθνικού έπους «Os Lusíadas». Ίσως όχι τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής του όσο περισσότερο λόγω της σημασίας του για την ιστορία της Πορτογαλίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο διάσημος Γερμανός γεωγράφος και λογοτέχνης Alexander von Humboldt χαρακτήρισε τον Luís Vaz de Camões ως τον «Όμηρο» των ζώντων γλωσσών.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.
Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=6WnhpXwex3o