Το μετρό της Μόσχας (Моско́вский метрополите́н)
Το μετρό της Μόσχας εγκαινιάστηκε το 1935, κατά την εποχή του Στάλιν.
Βασικά, πρόκειται για ένα υπόγειο μουσείο που διασχίζει όλη τη ρωσική πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, συνδέει το κέντρο της Μόσχας με τις βιομηχανικές ζώνες και την περιφέρεια. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ταξιδιώτη να ταξιδέψει σε όλη τη Μόσχα.
Μάρμαρα, προτομές, γλυπτά καθιστούν το χώρο ξεχωριστό. Εξάλλου, το μετρό της Μόσχας είναι κατά σειρά, το πέμπτο πιο πολυσύχναστο μετρό του κόσμου. Μετά από εκείνο του Τόκιο, του Πεκίνου, της Σεούλ και της Σαγκάης. Πράγματι, μέσα σε μια εργάσιμη μέρα μεταφέρει περίπου 8-9 εκατομμύρια επιβάτες.
Το μετρό της Μόσχας και οι σταθμοί του
Το μετρό της Μόσχας εκτείνεται σε 379,1 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών. Έχει 14 γραμμές και 222 σταθμούς. Μάλιστα, μέχρι το 2020, το συνολικό μήκος των γραμμών του θα αυξηθεί κατά 160 χιλιόμετρα και θα προστεθούν 60 νέοι σταθμοί. Βασικά, όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι υπόγειες. Όμως, οι γραμμές 1,2 και 4 διασχίζουν τη Μόσχα ταξιδεύοντας πάνω στις γέφυρες της πόλης.
Ο πιο διάσημος σταθμός είναι ο Majakovskaja. Πράγματι, η σήραγγα είναι διακοσμημένη με ψηφιδωτά ανεπανάληπτης ομορφιάς. Επίσης, οι σταθμοί Kropotkinskaja, Sverdlov, Prospekt Mira και Murskaja, ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους.
Το μετρό της Μόσχας λειτουργεί από τις 5 το πρωί έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Ο μέσος όρος απόστασης μεταξύ δυο σταθμών είναι τα 1800 μέτρα. Η πιο σύντομη διαδρομή είναι 497 μέτρα, από το σταθμό Mezdunarodnaja, στο σταθμό Vyslacocnaja. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη απόσταση είναι 6625 χιλιόμετρα, από Krylatskoe στο Strogino.
Από το δρόμο, οι σταθμοί του μετρό ξεχωρίζουν με το γράμμα «Μ» σε κόκκινο χρώμα. Οι επιβάτες μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους είτε από αυτόματα μηχανήματα, είτε από τα ταμεία που διαθέτουν προσωπικό και ονομάζονται «Kacca». Ο έλεγχος των εισιτηρίων γίνεται μόνο κατά την είσοδο. Τα δε τρένα περνούν με υψηλή συχνότητα, κάθε 2 ή 3 λεπτά.
Οι αναγγελίες στο εσωτερικό των συρμών γίνονται μόνο στα ρώσικα. Στους συρμούς που κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης, οι αναγγελίες εκφωνούνται από αντρική φωνή. Αντιθέτως, όταν απομακρύνονται από το κέντρο, εκφωνούνται από γυναικεία φωνή. Αυτό το σύστημα διευκολύνει τους επιβάτες με προβλήματα όρασης.
Κάθε χρόνο, στις 15 Μαΐου, ημέρα εκκίνησης του μετρό, γίνεται εορτασμός και διοργανώνονται συναυλίες, στο σταθμό Kropotkinskaja, λόγω της καλής ακουστικής του.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το μετρό μετατράπηκε σε καταφύγιο. Γυναίκες και παιδιά περνούσαν τις μέρες τους στο εσωτερικό των συρμών που ήταν ακινητοποιημένοι. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Ρώσοι βρήκαν στέγη για να προφυλαχθούν στο μετρό της Μόσχας.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=3WO4XchuSJ0