Hundertwasser, ο αρχιτέκτονας των «εκατό νερών»
Ο αρχιτέκτονας Hundertwasser είναι ο αρχιτέκτονας των «εκατό νερών». Τo πραγματικό επώνυμο του εκκεντρικού καλλιτέχνη από την Αυστρία είναι Stowasser.
Ο αρχιτέκτονας Hundertwasser σε νεαρή ηλικία, επέλεξε να «γερμανοποιήσει» το πρώτο συνθετικό του επωνύμου του. Στις σλαβικές γλώσσες σημαίνει «εκατό». Έτσι, προέκυψε το επώνυμο «Hundertwasser» με το οποίο έγινε γνωστός στο β΄ μισό του 20ου αιώνα.
Η καλλιτεχνική διαδρομή του είναι σημαντική. Ο αρχιτέκτονας Hundertwasser ξεκίνησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης, στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ως νεαρός φοιτητής είχε την τύχη να ταξιδέψει σε πολλές χώρες. Έτσι, γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής στο χώρο της ζωγραφικής και της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, η εξοικείωση με διάφορους πολιτισμούς ήταν πηγή έμπνευσης σε όλη του τη μετέπειτα διαδρομή, κυρίως στην αρχιτεκτονική.
Η ζωγραφική και οι γραφικές τέχνες ήταν οι πρώτοι τομείς στους οποίους ο αρχιτέκτονας Hundertwasser ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Αυτό, όμως, που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν οι πρωτότυπες, για άλλους εκκεντρικές, ιδέες που είχε στην αρχιτεκτονική.
Ο αρχιτέκτονας Hundertwasser και τα έργα του
Το πρώτο στοιχείο που είναι εμφανές στα έργα του είναι η χρήση πολλών χρωμάτων στην όψη των κτηρίων. Το δεύτερο γνώρισμα είναι η αποφυγή της συμμετρίας. Πράγματι, από όλα κτήρια που σχεδίασε ανά τον κόσμο, ο αρχιτέκτονας Hundertwasser απουσιάζουν οι συμμετρικές γραμμές. Τέλος, ένα στοιχείο που δανείστηκε από την αρχιτεκτονική των εκκλησιών και των παλατιών της Αυστρίας των προηγούμενων αιώνων είναι η τοποθέτηση, ενός η περισσοτέρων, «κρεμμυδόπυργων» (Zwiebeltürme) στα κτήρια.
Σύμφωνα με την ίδιο, η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να καταπιέζει τον άνθρωπο, αλλά να τον εξυψώνει. Δηλαδή, να τον κάνει να νιώθει σαν ένας μικρός βασιλιάς στην καθημερινότητά του. Αυτές οι πολύ συγκεκριμένες αισθητικές αντιλήψεις του Hundertwasser για την αρχιτεκτονική είναι μια απάντηση στις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις που αναπτύχθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες του μεσοπολέμου. Ως στόχο είχαν την υποταγή του ανθρώπινου πνεύματος, μέσω του εντυπωσιασμού.
Ο αρχιτέκτονας Hundertwasser σχεδίασε και μετουσίωσε στην πράξη αναρίθμητα κτήρια σε όλον τον κόσμο. Στη Γερμανία, ξεχωρίζει «Το σπειροειδές δάσος» (Waldspirale) στην πόλη Darmstadt. Το κτήριο αυτό ολοκληρώθηκε το 2000, την χρονιά, δηλαδή, που απεβίωσε ο αρχιτέκτονας Hundertwasser.
Στη Βιέννη, την πόλη από όπου ξεκίνησε την καριέρα του ο αρχιτέκτονας Hundertwasser, υπάρχουν το Μουσείο της Τέχνης (KunstHausWien) και, φυσικά, το κτήριο που φέρει το όνομά του (Hundertwasserhaus). Σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το Hundertwasserhaus έγινε μια από τις σημαντικότερες ατραξιόν της πόλης.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=2ldANIChu44 https://www.youtube.com/watch?v=9ACn4xiq3UM