Η αρχαία Ιεράπολις (Hierapolis)
Η αρχαία Ιεράπολις (Hierapolis) και τα εναπομείναντα ερείπιά της βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το «Βαμβακόκαστρο» της Τουρκίας, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο. Στον συγκεκριμένο τόπο οι θεραπευτικές ιδιότητες των γεωθερμικών πηγών του Pamukkale ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Η αρχαία Ιεράπολις έφερε το αρχικό όνομα «Πλουτώνιον». Η ονομασία αυτή δόθηκε από το ρήγμα που υπάρχει κάτω από το ύψωμα που βρίσκεται η αρχαία αυτή πολιτεία. Εκεί απ’ όπου αναδύεται ηφαιστειακό διοξείδιο του άνθρακα. Στην αρχαιότητα, υπήρχε η αντίληψη ότι τέτοιοι χώροι συνδέονταν με τον κάτω κόσμο. Πράγματι, στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου, απαντάται κι αλλού αυτό το τοπωνύμιο, όπως λ.χ. στην Ελευσίνα.
«Ιεράπολις» είναι το όνομα που υπάρχει σε αρχαία νομίσματα από τον 2ο αι. π.Χ. για την πόλη αυτή. Είναι ασαφές αν το όνομα αυτό συνδέεται με ένα αρχαίο ιερό που υπήρχε στην περιοχή ή αν αποδόθηκε προς τιμήν της Ιέρας, από τη δυναστεία των Ατταλιδών.
Η αρχαία Ιεράπολις κι η ίδρυσή της
Η αρχαία Ιεράπολις, από την εποχή της ίδρυσης της, ήταν μια λουτρόπολη στην οποία συνέρρεαν προσκυνητές και ασθενείς. Τα αρχαία ελληνικά κτήρια της Ιεραπόλεως καταστράφηκαν από σεισμούς τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Η πόλη ξαναχτίστηκε τη ρωμαϊκή περίοδο και έφτασε στο απόγειο της φήμης της τον 2ο και 3ο μ.Χ. αιώνα. Έτσι σήμερα, έχει την όψη μιας καθαρά ρωμαϊκής πολιτείας, αν και έγιναν και μερικές προσθήκες την εποχή του Βυζαντίου.
Το ότι η αρχαία Ιεράπολις κατοικήθηκε και τους μεταγενέστερους αιώνες, είναι ίσως και ο λόγος που τα εναπομείναντα κτήρια βρίσκονται σε τόσο καλή κατάσταση. Στο χώρο όπου βρίσκονταν στην αρχαιότητα οι ιαματικές εγκαταστάσεις, στεγάζεται σήμερα το μουσείο της περιοχής, με γλυπτά, σαρκοφάγους και αγάλματα. Επιπλέον, ξεχωρίζουν το πολύ καλά διατηρημένο ρωμαϊκό θέατρο, το ιερό του Απόλλωνα και το Νυμφαίο. Εντυπωσιάζουν δε, οι δυο πύλες της αρχαίας Ιεραπόλεως. Η μία ανάγεται στην εποχή του Δομιτιανού (1ος αιώνας) και σχεδιάστηκε από τον διάσημο Ρωμαίο πολιτικό μηχανικό Sextus Julius Frontinus και η άλλη στην εποχή του Θεοδοσίου (4ος αιώνας).
Το σύνολο των εγκαταστάσεων της αρχαίας Ιεραπόλεως μαζί με το γειτονικό Pamukkale συνθέτουν ένα ενιαίο μωσαϊκό μεγάλης ιστορικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς. Δίκαια, η περιοχή αυτή της αρχαίας Φρυγίας, της σύγχρονης νοτιοδυτικής Τουρκίας, κατέκτησε από το 1988 μια θέση στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=sboSxzLYa84
https://www.youtube.com/watch?v=ilUISkv4NtI