Περσικό λεξιλόγιο στα τουρκικά κι η δημιουργία του
Το περσικό λεξιλόγιο στα τουρκικά δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ., οι περισσότερες τουρκικές φυλές ζούσαν στην κεντρική Ασία και είχαν δικές τους παγανιστικές δοξασίες. Από τον 11ο αιώνα, η επαφή με τον περσικό πολιτισμό κι ο εξισλαμισμός πολλών τουρκικών πληθυσμιακών ομάδων είχε δραματικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της τουρκικής γλώσσας.
Ο 11ος αιώνας είναι κι αυτός που σηματοδοτεί το περσικό λεξιλόγιο στα τουρκικά. Τότε ήταν η απαρχή εισροής του περσικού λεξιλογίου στα τουρκικά που συνεχίστηκε σταδιακά για αρκετούς αιώνες αργότερα. Παράλληλα, ξεκίνησε κι η εισαγωγή αραβικών λέξεων, δεδομένου ότι το Κοράνι είναι γραμμένο στα αραβικά. Οι αραβικές λέξεις στα τουρκικά εισέρχονταν είτε κατευθείαν μέσω της γλώσσας του Κορανίου, είτε μέσω των περσικών. Το περσικό λεξιλόγιο στα τουρκικά είχε ήδη απορροφήσει σημαντικό ποσοστό αραβικών λέξεων, λόγω του εξισλαμισμού της Περσίας τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Περσικό λεξιλόγιο στα τουρκικά κι η δυναστεία των Σελτζούκων
Η ίδρυση του κράτους της δυναστείας των Σελτζούκων της Μικράς Ασίας (Anadolu Selçuklu Devleti ή Rum Selçuklu Sultanlığı) είχε πρωτεύουσα το Ικόνιο. Ιδρύθηκε το 1075 κι ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία της τουρκικής γλώσσας. Η επίσημη γλώσσα του κράτους αυτού ήταν η περσική. Αν και αρκετές πληθυσμιακές ομάδες χρησιμοποιούσαν τα τουρκικά στην καθομιλουμένη. Το περσικό λεξιλόγιο στα τουρκικά ήταν αναμενόμενο. Ακόμη και στο Ικόνιο (Konya), οι ποιητές γύρω από το παλάτι είχαν ως πρότυπό τους την περσική ποίηση και λογοτεχνία που ανθούσαν εκείνη την εποχή. Μάλιστα, τα περσικά στον όψιμο Μεσαίωνα θεωρούνταν μια πολιτισμική γλώσσα στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.
Το κράτος των Σελτζούκων της Μικράς Ασίας διαλύθηκε γύρω στα 1300. Στη θέση του «ξεπήδησαν» αρκετά μικρά κρατίδια. Ένα από αυτά ήταν και αυτό των Οθωμανών, στην περιοχή νοτιοανατολικά της Προύσας. Το κρατίδιο αυτό, αν και δεν ήταν ούτε το μεγαλύτερο ούτε και το ισχυρότερο, κατάφερε σταδιακά να υποτάξει τα υπόλοιπα και να εξελιχθεί τους επόμενους αιώνες σε μια μεγάλη αυτοκρατορία.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.