Η εποχή της τουλίπας «Lale Devri»
Η εποχή της τουλίπας στα τουρκικά ονομάζεται «Lale Devri». Η εποχή της τουλίπας, καθώς και ο εορτασμός αυτού του λουλουδιού συνέπιπταν κάθε άνοιξη στην Τουρκία. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν, φυσικά, το παλάτι και οι ειδικά διαρρυθμισμένοι κήποι γύρω απ’ αυτό. Στις πηγές έχει καταγραφεί πως η φαντασία των χρωμάτων στα φορέματα των καλεσμένων συναγωνιζόταν με τα χρώματα των τουλιπών.
Εκτός από τον Αχμέτ Γ΄, ο οποίος ήταν διαβόητος λάτρης της τουλίπας, έχουν καταγραφεί κι άλλες περιπτώσεις σουλτάνων με τάσεις προς την «τουλιπομανία». Αυτό αναφέρει ο Philip Mansel στο βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη, η περιπόθητη πόλη (1453-1924)». Το 1574 ο σουλτάνος Σελίμ Β΄ παράγγειλε 50.000 τουλίπες για τους κήπους του παλατιού. Ενώ ο διάδοχός του Μουράτ Γ΄, μερικά χρόνια αργότερα, παράγγειλε 300.000 βολβούς τουλίπας από την Κριμαία της Ρωσίας.
Η εποχή της τουλίπας και η τέχνη
Η έκταση και η ένταση του φαινομένου της τουλίπας στη οθωμανική πρωτεύουσα επηρέασε αναπόφευκτα και την τέχνη. Ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα εμφανίζεται στα πλακίδια της Νίκαιας της Τουρκίας (İznik) η έντονα κόκκινη τουλίπα ως διακοσμητικό μοτίβο. Το ιδιαίτερο αυτό χρώμα, το οποίο πλησιάζει το πορφυρό, ήρθε να συμπληρώσει το μπλε και ανοιχτό πράσινο. Μέχρι τότε, αυτά ήταν τα παραδοσιακά χρώματα των πλακιδίων της Νίκαιας. Χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο της εποχής μας, ήταν το απαραίτητο κοντράστ που έλειπε μέχρι τότε από την οθωμανική διακόσμηση, σ’ όλες της τις μορφές. Πιο συγκεκριμένα, η πορφυρή τουλίπα εμφανίζεται σε τοίχους και πολυτελή σκεύη οικιακής χρήσης. Σκεύη όπως πορσελάνινες κανάτες, πιάτα και πιατέλες, σαλατιέρες και βάζα.
H Lady Mary Montagu, σύζυγος του πρεσβευτή της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1717-18, περιγράφει με θαυμασμό τους τοίχους και τα ταβάνια των παλατιών και των περιπτέρων που επισκέφθηκε. Της είχε προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση η έννοια του λουλουδιού ως διακοσμητικό μοτίβο. Κι όχι μόνο της τουλίπας, που εμφανιζόταν σχεδόν παντού, σ’ όλες τις αποχρώσεις.
Για πολλές δεκαετίες στον 20ό αιώνα, η εποχή της τουλίπας εκλαμβανόταν ως περίοδος πολιτιστικής οπισθοδρόμησης. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για την πρώτη συστηματική εισαγωγή πολιτιστικών προτύπων από την Ευρώπη στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη. Οι μεγαλόπρεποι κήποι με τουλίπες, αλλά και τα παλάτια, που εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή είχαν ως πρότυπό τους τις Βερσαλλίες. Στην τέχνη δε, παρατηρούνται την Εποχή της Τουλίπας επιρροές από το μπαρόκ και το ροκοκό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή την εποχή (1727) εισήχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το πρώτο τυπογραφείο με αραβικούς / οθωμανικούς χαρακτήρες. Οι μη-μουσουλμανικοί πληθυσμοί, οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες, μ’ αυτή την χρονολογική σειρά, είχαν αποκτήσει τυπογραφεία αρκετά νωρίτερα.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.