Η καλλιέργεια της τουλίπας κι η ιστορία της
Η καλλιέργεια της τουλίπας έχει τη δική της ιστορία. Η τουλίπα αποτελεί εδώ και αιώνες προσφιλές μοτίβο στην τέχνη και τη λογοτεχνία των χωρών της Μέσης Ανατολής. Κυρίως, βέβαια, της Τουρκίας και του Ιράν.
Η καταγωγή αυτού του υπέροχου λουλουδιού είναι, μάλλον, η Κεντρική Ασία. Η ονομασία «τουλίπα» καθιερώθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Πιο συγκεκριμένα, στα Αγγλικά λέγεται «tulip», στα Ιταλικά «tulipano», στα Γερμανικά «tulpe» κ.λ.π.
Η ονομασία είναι, μάλλον, περσικής καταγωγής. Προφανώς, συνδέεται με τη λέξη «τουρμπάνι». Αυτό συμβαίνει λόγω του σχήματός της. Σχήμα που προσομοιάζεται με αυτό το ιδιότυπο κάλυμμα της κεφαλής, που χρησιμοποιείται στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Η καλλιέργεια της τουλίπας (Lale ή Lâle)
Η καλλιέργεια της τουλίπας (Lale ή Lâle) στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη οδηγεί στις αρχές του 16ου αιώνα. Η Κωνσταντινούπολη, και ευρύτερα η οθωμανική επικράτεια εκείνης της εποχής, θα πρέπει να ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός της τουλίπας στο ταξίδι της προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία, η συστηματική καλλιέργεια της τουλίπας καταγράφεται στις πηγές από τον 17ο αιώνα. Μάλιστα, εκείνη την εποχή, για να αποκτήσει κανείς κάποια σπάνια είδη τουλίπας, απαιτούνταν τεράστια χρηματικά ποσά.
Οι πρώτες τρεις δεκαετίες του 18ου αιώνα, και κυρίως η εποχή μεταξύ 1718-1730, χαρακτηρίζονται στην οθωμανική ιστορία ως η «Εποχή της Τουλίπας» (Lale Devri). Εκείνη την εποχή, η Κωνσταντινούπολη είχε πολλούς κήπους γεμάτους με τουλίπες. Και είναι αλήθεια ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι του παλατιού, και πρώτος από όλους ο ίδιος σουλτάνος Αχμέτ Γ΄, είχαν επιδοθεί σ’ έναν άτυπο πόλεμο ως προς την ποιότητα και την ποσότητα σπόρων και βολβών τουλίπας.
Αυτή η φρενίτιδα για την καλλιέργεια και την απόκτηση τουλίπας επέφερε και τη δημιουργία νέων ειδών μέσω διασταυρώσεων του φυτού. Έχουν καταγραφεί αρκετές δεκάδες νέα είδη τουλίπας αυτή την εποχή. Συγκεκριμένα, πάνω από χίλια σ’ όλη την οθωμανική περίοδο – στα οποία δινόταν και μια πομπώδης ονομασία. Ιδού μερικές απ’ αυτές τις ονομασίες: «Γαλάζιο Μαργαριτάρι» («Mavi İnci»), «Φως της Αυγής» («Şafak Aydınlığı»), «Σταγόνα Ρουμπινιού» («Yakut Damlası»), «Αίσιος Θρόνος» («Kutlu Taht»).
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.