Η Άγια Νύχτα ακούστηκε για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου 1818 στο χωριό Oberndorf της Αυστρίας, κοντά στο Σάλτσμπουργκ. Τους στίχους στα Γερμανικά έγραψε ο υπεφημέριος του χωριού, Josef Mohr. Τη μελωδία δε την συνέθεσε ένας φίλος του από ένα γειτονικό χωριό, ο Franz Xaver Gruber. Κι επειδή το εκκλησιαστικό όργανο (Orgel) έτυχε να χαλάσει, το τραγούδι ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά με τη συνοδεία κιθάρας. Αυτό το τυχαίο γεγονός ανέβασε στα ύψη την κατάνυξη που προκαλούν οι στίχοι και η μελωδία αυτού του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού.
Ακόμα και το ότι η Άγια Νύχτα απέκτησε παγκόσμια φήμη, το οφείλει επίσης σε ένα τυχαίο περιστατικό: Αρκετά χρόνια αργότερα, μια ομάδα τροβαδούρων από τη γειτονική επαρχία του Τιρόλου, θεωρώντας ότι η Άγια Νύχτα ήταν απλώς ένα δημοτικό τραγούδι, το ενσωμάτωσε στο ρεπερτόριο της. Ένα κονσέρτο που έδωσαν στη Λειψία το 1854, ήταν αρκετό για να εξαπλωθεί το τραγούδι αυτό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σ’ όλο τον κόσμο.
Έκτοτε, η Άγια Νύχτα έχει μεταφραστεί σε 320 γλώσσες και διαλέκτους. Σχεδόν σε όλα το κονσέρτα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, η Άγια Νύχτα έχει περίοπτη θέση. Γι’ αυτό και έχει γνωρίσει πολλές διασκευές και εκτελέσεις.
Πράγματι, η μελωδία της Άγιας Νύχτας είναι ανεπανάληπτη! Και όπως αποδεικνύει το παρακάτω περιστατικό, μπορεί να ημερέψει ακόμα και την πιο άγρια ψυχή. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914, μερικοί Γερμανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στα χαρακώματα, κοντά στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, άρχισαν να σιγοτραγουδούν αυτό το τραγούδι. Οι Γάλλοι και Άγγλοι στρατιώτες που βρίσκονταν στα αντίπαλα χαρακώματα, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, άρχισαν κι αυτοί να το τραγουδούν, ο καθένας στη δική του γλώσσα. Η επόμενη μέρα βρήκε τους αντίπαλους στρατιώτες να ανταλλάζουν δώρα και ευχές. Αυτό το πραγματικό περιστατικό ήταν η αφορμή για την πετυχημένη ταινία «Καλά Χριστούγεννα» (“Merry Christmas”) του Christian Carion.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.