Μελετώντας την ιταλική γλώσσα, διαπιστώνει κανείς ότι πολλές εκφράσεις της απορρέουν από διάφορα γεγονότα της ιστορίας της χερσονήσου. Αξίζει τον κόπο σήμερα, να εμβαθύνουμε στη σημασία της έκφρασης “Non fare il portoghese”. Δηλαδή, «Μην κάνεις τον Πορτογάλο».
Βασικά, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται από πού προέρχεται η έκφραση « Μην κάνεις τον Πορτογάλο».
Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Πάπας είχε χορηγήσει απαλλαγή φόρου στο βασιλιά της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, η απαλλαγή αυτή αφορούσε όλους τους Πορτογάλους. Έτσι, είχαν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη Ρώμη χωρίς να πληρώνουν τον αντίστοιχο φόρο που, φυσικά, πλήρωναν όλοι οι άλλοι ξένοι. Βασικά, οι Πορτογάλοι τύχαιναν αυτής της ειδικής μεταχείρισης, γιατί ο βασιλιάς τους είχε κάνει μια σημαντική δωρεά χρυσού στη Ρώμη. Πράγματι, η κίνηση αυτή επέτρεψε να γίνει η διακόσμηση της οροφής της εκκλησίας Santa Maria Maggiore.
Η Santa Maria Maggiore ή Basilica Liberiana είναι μια από τις τέσσερις παπικές βασιλικές εκκλησίες της Ρώμης. Συγκεκριμένα, είναι κτισμένη πάνω στο λόφο Esquilino. Οι πιστοί και γενικά οι επισκέπτες θαυμάζουν τη μεγαλοπρέπεια και τον πλούτο της. Φυσικά, όταν υψώσουν το κεφάλι, το βλέμμα τους χάνεται στην καλαισθησία της αρχιτεκτονικής της οροφής της εκκλησίας. Πράγματι, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι απαρτίζεται από τόσα ομοιόμορφα τετραγωνάκια, το ένα δίπλα στο άλλο.
Υπάρχει όμως και άλλη πιθανή εξήγηση της προέλευσης της έκφρασης « Μην κάνεις τον Πορτογάλο». Στη Ρώμη του 16ου αιώνα, ο πρέσβης της Πορτογαλίας που βρισκόταν στο κράτος του Βατικανού, προσκάλεσε τους Πορτογάλους κατοίκους της Ρώμης, να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση εντελώς δωρεάν, στο Teatro Argentina. Μάλιστα, δεν απαιτούνταν κάποια ειδική πρόσκληση. Απλά, ο καθένας έπρεπε να δηλώσει την υπηκοότητά του. Όμως πολλοί κάτοικοι της Ρώμης εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση. Έτσι, θέλησαν να παρακολουθήσουν την παράσταση δηλώνοντας ότι ήταν Πορτογάλοι.
Είτε με τη μια, είτε με την άλλη εκδοχή, κυριάρχησε η έκφραση « Μην κάνεις τον Πορτογάλο». Δηλαδή, να μη γίνει χρήση κάποιου αθέμιτου μέσου για να πετύχει κάποιος τον σκοπό του, αλλά, να πληρώσει για να μπορέσει να επωφεληθεί.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.
Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355