Το επταπύργιο της Κωνσταντινούπολης
Στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία υπάρχουν αρκετά τοπωνύμια που ονομάζονται Γεντί Κουλέ. Αυτολεξεί, σημαίνει «επτά πύργοι». Από την τουρκική λέξη για τον αριθμό εφτά (yedi) και την αραβικής προέλευσης λέξη για τον πύργο (kule). Και στο παράδειγμα αυτού του όρου, αποκαλύπτεται ένας από τους βασικούς κανόνες της τουρκικής γλώσσας. Μετά από οποιονδήποτε αριθμό πάνω από την μονάδα, το ουσιαστικό που ακολουθεί πρέπει να αναγράφεται στον ενικό αριθμό.
Το Γεντί Κουλέ της Κωνσταντινούπολης (Yedikule Hisarı) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της παλιάς Ισταμπούλ. Το σημείο όπου τα Θεοδοσιανά τείχη ακουμπούν τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Marmara Denizi). Λίγα χρόνια μετά το 1453, ο Οθωμανός σουλτάνος Μεχμέτ ο Κατακτητής (Fatih Sultan Mehmet) πρόσθεσε ακόμα τρεις πύργους. Στους προϋπάρχοντες δυο διπλούς πύργους που πλαισίωναν την παρακείμενη Χρυσή Πύλη των τειχών. Από την εποχή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, Θεοδόσιου Α΄ και Β΄.
Αρχικά, το Γεντί Κουλέ, με την καινούργια του όψη των επτά πύργων, χρησίμευε ως κρατικό θησαυροφυλάκιο. Αργότερα, τον 16ο αι., το θησαυροφυλάκιο μεταφέρθηκε στο Παλάτι Τοπκαπί και το Γεντί Κουλέ μετατράπηκε φυλακή (Yedikule Zindanları). Μ’ αυτή την ιδιότητα, το Γεντί Κουλέ έγινε μια διαβόητη λέξη που στη λαϊκή συνείδηση συνδεόταν με τον εγκλεισμό και τα βασανιστήρια. Από τα τέλη του 19ου αι., το Γεντί Κουλέ έχει γίνει μουσείο. Τις τελευταίες δεκαετίες το προαύλιο του είναι προσφιλής χώρος μουσικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες.
Το τραγούδι «Πέντε χρόνια δικασμένος» του Βαγγέλη Παπάζογλου, που ηχογραφήθηκε το 1934, αναφέρεται στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης το οποίο ήταν επίσης μια τρομακτική φυλακή για έναν ολάκερο αιώνα (1890-1989). Το συγκρότημα Yeni Türkü μετάφρασε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 αυτό το ρεμπέτικο τραγούδι στα τουρκικά, έχοντας όμως κατά νου το Γεντί Κουλέ της Κωνσταντινούπολης. Μια και οι δυο χώροι είχαν την ίδια διάσταση στη συλλογική μνήμη των δυο λαών, η πετυχημένη τουρκική εκδοχή του τραγουδιού κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρωτότυπη ελληνική.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.