Η συμπεριφορά «Hamsterkäufe» αφορά αγορές τύπου «χάμστερ»
Η συμπεριφορά «Hamsterkäufe» αφορά αγορές τύπου «χάμστερ», το γνωστό σε όλους τρωκτικό. Το χάμστερ είναι ένα τρωκτικό «γερμανικής» καταγωγής.
Είναι δύσκολο να οριστεί μια χώρα για την καταγωγή του χάμστερ. Αφού διάφορες παραλλαγές αυτού του τρωκτικού είναι γνωστές, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σε πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Η πόλη Χαλέπι της Συρίας διεκδικεί την «πρωτιά» στην ανακάλυψη του χάμστερ. Αν και περιοχές στη βόρεια Κίνα έχουν παρόμοιες αξιώσεις.
Η συμπεριφορά «Hamsterkäufe» και η προέλευση της λέξης χάμστερ
Η καταγωγή της λέξης οδηγεί στη μεσαιωνική γερμανική λέξη «hamustro», η οποία έχει ρίζες και σε άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Από αυτήν την αρχική ονομασία, που σημαίνει αυτολεξεί «σκαθάρι σιτηρών», προέκυψε τον 17ο αιώνα στα επίσημα γερμανικά (Hochdeutsch) o όρος «Ham(p)ster». Από εκεί πέρασε και στις υπόλοιπες γλώσσες.
Το χάμστερ, από τη φύση του, έχει μάθει να μαζεύει και να αποθηκεύει προμήθειες για τις δύσκολες μέρες. Απ’ αυτή του την ιδιότητα, ξεπήδησε στα σύγχρονα γερμανικά το ρήμα «hamstern». Τα περισσότερα μονόγλωσσα λεξικά το ορίζουν ως εξής: «Το να μαζεύεις τρόφιμα και να τα αποθηκεύεις όπως το χάμστερ. Αυτό κυρίως σε περίοδο πολέμου ή σε εποχές όπου προοιωνίζονται ή παρατηρούνται ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα.»
Έτσι, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τρεις λέξεις προερχόμενες από το χάμστερ. Το ουσιαστικό «Hamsterer» χαρακτηρίζει αυτόν που συμπεριφέρεται σαν χάμστερ. Δηλαδή, αυτόν που αποθηκεύει «Hamsterware(n)» προϊόντα σε έλλειψη, κυρίως τρόφιμα.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές παρατηρήθηκαν, τουλάχιστον, τρεις φορές στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, καθώς και τη δεκαετία του 1960. Όταν, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, πλανιόταν πάνω από την Ευρώπη το φάσμα ενός πυρηνικού ολέθρου. Από αυτές τις ιστορικές διαδικασίες προέκυψε και ο όρος «Hamsterkauf», ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται στον πληθυντικό: «Hamsterkäufe».
Την εποχή του κορωνοϊού, Γερμανοί πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, δεν παύουν να αποθαρρύνουν τους συμπολίτες τους από το να προβαίνουν σε «Hamsterkäufe», δηλαδή «αγορές τύπου χάμστερ». Όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στη Γερμανία, πολλοί καταναλωτές εισέβαλαν στα σουπερμάρκετ με στόχο την αγορά και αποθήκευση τροφίμων μακράς διάρκειας και χαρτιού υγείας.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα γερμανικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online και ιδιαίτερα μαθήματα γερμανικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=ojuOIE-4SPY
https://www.youtube.com/watch?v=5pIqYuoewcA