Το βαπόρι απ’ την Περσία

Το βαπόρι απ’ την Περσία, Τσιτσάνης

Το ρεμπέτικο τραγούδι αναπτύχθηκε στα περίχωρα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μετά το 1922, σε περιοχές που κατοικούσαν κυρίως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.  Όπως ήταν φυσικό, στους στίχους των ρεμπέτικων τραγουδιών, υπήρχαν αρκετές τουρκικές λέξεις, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ενώ κάποιες άλλες έχουν ατονήσει. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, αν και καταγόταν από τα Τρίκαλα, ωρίμασε μουσικά σε αυτές τις γειτονιές. Το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία» συγκαταλέγεται στην ύστερη παραγωγή του γνωστού συνθέτη. Σε αυτό παρελαύνουν τουλάχιστον τρεις λέξεις τουρκικής καταγωγής. Η δεύτερη στροφή του γνωστού τραγουδιού λέει: «Βρε κουρνάζη μου τελώνη, τη ζημιά ποιος την πληρώνει;» Η λέξη ‘κουρνάζης’ προφανώς χρησιμοποιούνταν από τους πρόσφυγες Μικρασιάτες. Όπως μας ενημερώνει το διαδικτυακό λεξικό του Ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας (Türk Dil Kurumu) πρόκειται για λέξη περσικής καταγωγής που σημαίνει ‘πονηρός’.

Άλλες τουρκικές λέξεις

Στο ρεφραίν του τραγουδιού υπάρχει το ουσιαστικό: «Τώρα κλαιν’ όλα τα ογλάνια…..».  ‘Ογλάνι’(oğlan) σημαίνει γιος, παιδί, αν και στους στίχους του τραγουδιού στο διαδίκτυο έχει καταγραφεί (λανθασμένα) το ρεφραίν ως εξής: «Τώρα κλαιν όλα τ’ αλάνια…». Το ‘αλάνι’ είναι λέξη επίσης τουρκικής προέλευσης και μοιάζει να έχει υποκαταστήσει το πρωτότυπο ‘ογλάνι’, αφού το τελευταίο έχει πλέον χαθεί από το λεξιλόγιο της Νέας Ελληνικής. Αντίθετα, το ‘αλάνι’ είναι ακόμα αρκετά ζωντανό. Σύμφωνα με το λεξικό του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, χαρακτηρίζει ‘το παιδί της αλάνας, του δρόμου, τον άνθρωπο που περιφέρεται χωρίς σταθερή κατοικία.’ Τέλος, ιδιαίτερη μνεία στο σπουδαίο μελετητή του ρεμπέτικου Στάθη Gauntlett, που με το έργο του συνέβαλε στη διάδοση της ιστορίας της ρεμπέτικης μουσικής.

 

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.