Ματωμένα Χώματα
Η πρωτότυπη έκδοση του μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου, Ματωμένα Χώματα, χρονολογείται από το 1962. Έκτοτε έχει γνωρίσει δεκάδες επανεκδόσεις. Το ίδιο ισχύει και για την τουρκική μετάφραση του βιβλίου το 1970, με τον τίτλο Benden Selam Söyle Anadolu’ya (Χαιρέτα μου τη Μικρά Ασία). Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός υπαρκτού προσώπου, του Μανώλη Αξιώτη, ενός Μικρασιάτη από το χωριό Κιρκιντζές (Şirince), κοντά στην αρχαία Έφεσο (Efes), απέναντι από τη Σάμο. Όταν εκδόθηκαν τα Ματωμένα Χώματα το 1962, ο πρωταγωνιστής ζούσε και φέρεται να είχε πει: «Δεν της τα είπα έτσι ακριβώς», υπονοώντας ότι η Διδώ Σωτηρίου πρόσθεσε και το δικό της αλατοπίπερο στην όλη αφήγηση. Όμως, αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στο χώρο των λογοτεχνών. Το μυθιστόρημα στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν την περίοδο 1914-1922. Την άνοιξη του 1994, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου στα γερμανικά, διοργανώθηκε μια λογοτεχνική βραδιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μονάχου Gasteig. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Έλληνες και Τούρκους, καθώς και λίγους Γερμανούς. Ήταν παρούσα η ίδια η συγγραφέας η οποία διάβαζε αποσπάσματα. Ακολούθως, τα ίδια αποσπάσματα ακούγονταν στα τουρκικά και στα γερμανικά από ομιλητές μητρικής γλώσσας.
Μια αληθινή ιστορία
Η όλη βραδιά θα είχε κυλήσει ήσυχα αν δεν συνέβαινε κάτι προς τα τέλος, που τάραξε τα νερά. Ένας Τούρκος από το ακροατήριο ζήτησε το λόγο και παρουσίασε φωτογραφίες ενός μακρινού του συγγενή. Επρόκειτο για τον Nuri Bey, που ήταν διοικητής του στρατοπέδου στο οποίο είχε εγκλειστεί ο Μανώλης Αξιώτης. Ήταν ένα από τα περίφημα “Τάγματα Εργασίας” (“Amele Taburu”), διαβόητα για τις κακές συνθήκες ζωής, όπου οι αιχμάλωτοι πέθαιναν κατά χιλιάδες. Όπως αναφέρεται στα Ματωμένα Χώματα, ο Nuri Bey βελτίωσε τις συνθήκες υγιεινής, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.