Jorge Luis Borges

Χόρχε Λούις Μπόρχες (Jorge Luis Borges, 24 Αυγούστου 1899 -14Ιουνίου1986) ήταν ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Αργεντινός στην καταγωγή, ήταν γνωστός για τα διηγήματα, τα δοκίμια και την ποίησή του. Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες και πέρασε μέρος της νεότητάς του στην Ευρώπη.

Σπούδασε στη Γενεύη και στη συνέχεια έζησε στη Μαδρίτη πριν επιστρέψει στην Αργεντινή. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις συλλογές διηγημάτων του, όπως “Φανταστικές Ιστορίες” (Ficciones) και “Το Άλεφ” (El Aleph). Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν φανταστικά στοιχεία, φλοσοφικούς στοχασμούς και μεταφυσικές θεματικές. Αν και είναι περισσότερο γνωστός για τα πεζογραφήματά του, ο Μπόρχες έγραψε και ποίηση, η οποία συχνά εξερευνά θέματα όπως ο χρόνος, η αθανασία και το άπειρο. Έγραψεδοκίμια για διάφορα θέματα, όπως η λογοτεχνία, η φιλοσοφία και η ιστορία.

Οι ιστορίες του Μπόρχες συχνά περιλαμβάνουν λαβυρίνθους, καθρέφτες, βιβλιοθήκες, και άπειρα σύμπαντα, τα οποία χρησιμοποιεί ως μεταφορές για να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη και τη φύση της πραγματικότητας. Η γραφή του χαρακτηρίζεται από τη συμπυκνωμένη έκφραση και την οικονομία του λόγου.

Ο Μπόρχες έχει επηρεάσει πολλούς συγγραφείς και διανοούμενους, και θεωρείται προπομπός του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού (είναι ένα λογοτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε κυρίως στη Λατινική Αμερική στη δεκαετία του 1960. Αποτελεί συνδυασμό της παράδοσης του μαγικού ρεαλισμού και της λογοτεχνίας, εξερευνώντας φανταστικά και μαγικά στοιχεία σε μια ρεαλιστική πλαίσιο). Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία, αν και δεν του απονεμήθηκε ποτέ το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ποιήματα του Μπόρχες που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά: «Σε όλες σου τις μνήμες υπάρχει μια πού ανεπίστρεπτα χάθηκε…» – 9 σπουδαία ποιήματα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες – Μικροπράγματα (lifo.gr)

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.