Frida Kahlo

Frida Kahlo

Η Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo) ήταν μια εξέχουσα Μεξικανή ζωγράφος, γνωστή για τα αυτοπορτρέτα της και τα έργα της που εξερευνούν την ταυτότητα, την πάθηση και τη θηλυκότητα. Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 στο Κογιοακάν, ένα προάστιο της Πόλης του Μεξικού.
Στην ηλικία των 18 ετών, η Φρίντα υπέστη σοβαρό ατύχημα με λεωφορείο, το οποίο της προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα και τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη. Οι τραυματισμοί της επέβαλαν να υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και να περάσει μεγάλα διαστήματα στο κρεβάτι. Αυτή η περίοδος ανάρρωσης την οδήγησε να αρχίσει να ζωγραφίζει σοβαρά.
Παντρεύτηκε τον διάσημο Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα το 1929. Η σχέση τους ήταν ταραχώδης, με πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις και από τις δύο πλευρές. Η Φρίντα είναι πιο γνωστή για τα αυτοπορτρέτα της, τα οποία είναι έντονα και γεμάτα σύμβολα. Συχνά απεικονίζονται τα σωματικά και ψυχολογικά της τραύματα.
Το στυλ της συχνά χαρακτηρίζεται από στοιχεία του μαγικού ρεαλισμού. Τα έργα της συνδυάζουν τον ρεαλισμό με φανταστικά στοιχεία, συχνά με αναφορές στην μεξικανική λαϊκή κουλτούρα και την παράδοση. Τα θέματα αφορούν  τη ταυτότητα, τη πάθηση, τη θνητότητα και τη φύση. Η ίδια η Φρίντα έλεγε: “Ζωγραφίζω τον εαυτό μου γιατί είμαι τόσο συχνά μόνη και γιατί είμαι το θέμα που γνωρίζω καλύτερα.”
Έχει γίνει σύμβολο για πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των φεμινιστών, των καλλιτεχνών και των ατόμων με αναπηρίες. Η δουλειά της είναι ιδιαίτερα αγαπητή για την ειλικρίνεια και την αμεσότητα με την οποία εκφράζει τον πόνο και την ανθεκτικότητα.Το “Μπλε Σπίτι” (La Casa Azul) στο Κογιοακάν, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, έχει μετατραπεί σε μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της.
Πέθανε στις 13 Ιουλίου 1954, σε ηλικία 47 ετών. Οι επίσημες αιτίες του θανάτου της καταγράφονται ως πνευμονική εμβολή, αλλά υπάρχουν και υποψίες ότι ο θάνατός της μπορεί να ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής δόσης φαρμάκων, ενδεχομένως αυτοκτονίας.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.