Στην Ιταλία στο κοντινό μέλλον η ανάγκη για νέους γιατρούς θα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα μιλάμε για μια ανάγκη 30.000 νέων θέσεων περίπου σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιταλικού κράτους. Η Επιτροπή Παιδείας (Istruzione) της Γερουσίας (Senato) έδωσε το ελεύθερο στο Υπουργείο Παιδείας για τον σχεδιασμό της ελεύθερης πρόσβασης εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική).
Έτσι πιστεύεται ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 θα καταργηθεί η εισαγωγή για τις Ιατρικές σχολές με κλειστό νούμερο μέσω τεστ, μια διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα, και τροποποιείται με άλλη νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα εξάμηνο παρακολούθησης των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια (semestre filtro),στο τέλος του οποίου θα εξετάζεται ο υποψήφιος σε συγκεκριμένα διαγωνίσματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανταποκρίνονται ανάλογα με την εκπαίδευση που έχει κάνει ο κάθε υποψήφιος για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.
Με αυτή τη διαδικασία καταργείται η εισαγωγή στις Ιατρικές σχολές με τεστ πολλαπλών επιλογών στο οποίο μεγάλο ρόλο παίζει η τύχη.
Έτσι λοιπόν όποιος υποψήφιος δεν καταφέρει να ενταχθεί στο β’ εξάμηνο σπουδών θα του έχουν αναγνωριστεί crediti που θα του δίνουν τη δυνατότητα να φοιτήσει σε άλλες σχολές όπως ισχύει και στις μέρες μας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εγγραφή στο α’ εξάμηνο θα πρέπει να αφορά 2 σχολές, δηλαδή ο υποψήφιος θα εγγραφεί εντελώς δωρεάν σε μια άλλη σχολή όπως Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Βιολογία για να είναι έτοιμη η εγγραφή του σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή.
Όποιος υποψήφιος αποτύχει στην εξέταση της Ιατρικής σχολής δε θα έχει το δικαίωμα επανεξέτασης σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα.
Σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή ξένων υποψηφίων δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία, ενώ για τους Ιταλούς μαθητές της γ’ Λυκείου λέγεται ότι κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών θα πρέπει να παρακολουθήσουν 30 επιπλέον ώρες μαθημάτων που αφορούν σχεδιασμένα μαθήματα με τις αντίστοιχες Πανεπιστημιακές σχολές, καθώς επίσης παρακολούθηση σε εργαστήρια των Πανεπιστημίων.
Έτσι, όχι μόνο προβλέπεται να καλυφθούν οι ανάγκες 30.000 θέσεων αλλά επίσης με αυτή τη διαδικασία θα επιτευχθεί ο στόχος μιας εξαίρετης προετοιμασίας των υποψηφίων και κατά συνέπεια ενδυνάμωση του ιατρικού κλάδου σύμφωνα με τα λεγόμενα της Υπουργού Παιδείας Anna Maria Bernini.