17 Νοεμβρίου-Παγκόσμια ημέρα μπακλαβά

Ας την γιορτάσουμε μαθαίνοντας μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το υπέροχο αυτό γλυκό κ γιατί όχι, τρώγοντας κι ένα (τουλάχιστον) κομμάτι μπακλαβά!

 

 -Υπάρχουν 3 θεωρίες για το που πρωτοδημιουργήθηκε. Η πρώτη είναι οτι αποτελεί απόγονο του γλυκού “κοφτό” το οποίο παρασκευαζόταν στο Βυζάντιο. Η δεύτερη, οτι αποτελεί εξέλιξη του φαγητού katmanlı ekmek που παρασκευαζόταν στη Μέση Ανατολή και η τρίτη οτι αποτελεί εξέλιξη του ιρανικού φαγητού lauizanaq.

-Κάθε χρονο στις 15 του μήνα του Ραμαζανιού οι Οθωμανοί Σουλτάνοι έδιναν παραγγελία να προσφερθεί ένα ταψί μπακλαβά ανα δέκα Γενίτσαρους. Στη συνέχεια οι Γενίτσαροι έκαναν παρέλαση κρατώντας τα ταψιά με τον μπακλαβά σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Σουλτάνο.

-Ο μπακλαβάς πήρε την σημερινή του μορφή στις κουζίνες του οθωμανικου παλάτιού TopkApı. Από  την Οθωμανική περίοδο μέχρι και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε γιορτή, γάμο ή άλλη εκδήλωση. 

-Σήμερα  θεωρείται οτι υπάρχουν περίπου 220 παραλλαγές μπακλαβά.

-Η πιο διάσημη πόλη τηςΤουρκίας για τον μπακλαβά της είναι το  Gaziantep.Αν κ ο μπακλαβάς του  Gaziantep περιέχει φιστίκι, συναντάμε και παραλλαγές με φουντούκι ή καρύδι σε άλλες περιοχές.

-Μπορεί να σερβιριστεί σκέτος αλλά πολύ συχνά συνοδεύεται από παγωτό ή  καϊμάκι.

-Η ποιότητα του μπακλαβά διακρίνεται από το πόσο λεπτά είναι τα φύλλα, από την αφθονία σε φιστίκι ή καρύδι και από την σωστή ποσότητα σε σιρόπι.

-Το 2008 ο μπακλαβάς με φιστίκι καθιερώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τουρκικό προϊόν προστατευόμενης προέλευσης (ΠΟΠ).

 

Τα διασημότερα είδη μπακλαβά:

fıstıklı baklava:ο πιο κλασικός μπακλαβάς στην Τουρκία, παρασκευάζεται με την ποικιλία κελυφωτού φιστικιού Antep..

cevizli baklava:μια πιο οικονομική εκδοχή του μπακλαβά που περιέχει καρύδι αντί για φιστίκι

kuru baklava:μπακλαβάς στον οποίο χρησιμοποιείται λιγότερο αλλά πιο πυκνό σιρόπι εξασφαλίζοντας έτσι διάρκεια ζωής για το γλυκό ως και 30 ημέρες

şöbiyet: στην συγκεκριμένη παραλλαγή, τα φύλλα του μπακλαβά γεμίζονται με φιστίκια κ καϊμάκι

sütlü nuriye:μπακλαβάς με φουντούκι στον οποίο τα φύλλα δεν περιέχουν σιρόπι αλλά γάλα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΑΚΛΑΒΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΦΥΛΛΟ

 

Υλικά (για ένα ταψί)

40 έτοιμα φύλλα για μπακλαβά

1 φλιτζάνι του τσαγιού κελυφωτό φιστίκι

1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

10 κουταλιές της σούπας βούτερο

2 κουταλιές της σούπας κελυφωτό φιστίκι σε σκόνη

 

Υλικά για το σιρόπι

4 ποτήρια νερό

3 ποτήρια ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του τσαγιού χυμός λεμονιού

 

Εκτέλεση

Για την παρασκευή του σιροπιού, σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη άχνη. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Μόλις τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτερο αφαιρώντας με ένα κουτάλι τους αφρούς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι.

Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε  τον πάτο  του ταψιού το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για τον μπακλαβα. Κόβουμε τα έτοιμα φύλλα μπακλαβά ανάλογα με το σχημα του ταψιού μας κ τοποθετούμε 2 στο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα βούτυρο με το πινέλο πάνω από τα δυο φύλλα. Τοποθετούμε άλλα δυο φύλλα και βουτυρώνουμε ξανά μέχρι τελικά με αυτήν την διαδικασία να έχουμε απλώσει τα είκοσι από τα σαράντα φύλλα. Στη συνέχεια απλώνουμε το κελυφωτό φιστίκι.

Πάνω από το φιστίκι με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε τα υπόλοιπα είκοσι φύλλα κ περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο περιχύνουμε ομοιόμορφα με το ζεστό σιρόπι κι αφήνουμε το γλυκό για τουλάχιστον δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ωστε να ρουφήξει το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με σκόνη από κελυφωτό φιστίκι,

Καλή όρεξη!

 

Πηγή συνταγής: yemek.com

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.