Το οικοδόμημα Πάνθεον της Ιταλίας (Pantheon) βρίσκεται στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Η περιοχή ονομάζεται Campo Marzio. Παλιά ήταν μια ελώδης πεδιάδα, όπου συγκέντρωναν τους στρατιώτες για την απογραφή (censimento). Βασικά, σε αυτό το χώρο ήταν το κέντρο της ζωής του τόπου, όπου κάθε αυτοκράτορας επιθυμούσε να αφήσει το στίγμα του.
Ο πολεοδόμος (urbanista) console Marco Vispanio Agrippa έκτισε το οικοδόμημα Πάνθεον της Ιταλίας.
Εκεί αρχικά στεγάζονταν ένας μεγάλος ναός (27-25 Π.Χ.). Η ετυμολογία του ονόματος είναι από τις λέξεις πάν (pan=tutto) και θεϊκό (theon=divino). Ο Αδριανός ανακατασκεύασε το ναό στις αρχές του 2ου αιώνα, ενώ τον 7ο αιώνα έγινε χριστιανική εκκλησία.
Ο ναός βρίσκεται ανάμεσα στον Τίβερη (Tevere) και το διάσημο δρόμο Via del Corso.
Στο εξωτερικό του ο επισκέπτης βλέπει τον πρόναο (pronao) με τις κολώνες και το αέτωμα (frontone). Στη ζωοφόρο υπάρχουν δυο επιγραφές. Η μία που αναφέρεται στην ίδρυση του ναού και η δεύτερη στην αναστήλωσή του από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες Settimio Severo και Caracalla.
Το εσωτερικό του ναού είναι ξεχωριστό κι εδώ έγκειται και το μεγαλείο του. Ειδικά στον αρχαίο θόλο (l’antica cupola) με το κεντρικό του άνοιγμα που φωτίζει όλο τον εσωτερικό χώρο.
Το παρεκκλήσι (la cappella) του ναού φιλοξενεί τον τάφο του Vittorio Emanuele II (1820-1878), πρώτου βασιλέα της ενωμένης Ιταλίας, τον τάφο του Ιταλού ζωγράφου και αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Raffaello Sanzio, με την επιγραφή του Pietro Bembo, Ιταλού ποιητή και ουμανιστή.
Ο ναός είναι κυκλικός, με κολώνες κορινθιακού ρυθμού που στηρίζουν το αέτωμα.
Τον VI αιώνα μετατράπηκε σε Βασιλική (Basilica Santa Maria ad Martyres ή Santa Maria della Rotonda).
Ο βραδινός τεχνητός φωτισμός με τη δημιουργία σκιάσεων καθιστά το ναό ακόμη πιο επιβλητικό και μας φέρνει πιο κοντά στη ρωμαϊκή εποχή.
Ο ναός μαζί με την piazza della Rotonda βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και αναδεικνύουν το ιταλικό μεγαλείο (il fascino italiano), γι’ αυτό κάθε χρόνο κατακλύζονται από επισκέπτες.
Στην piazza della Rotonda βρίσκεται το παλαιό ξενοδοχείο Albergo del Sole (1467). Έχει φιλοξενήσει, κατά καιρούς, Ιταλούς και ξένους διανοούμενους, όπως : Ludovico Ariosto, Pietro Mascagni, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre κ.α.
Όλο το κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας σφύζει από ζωή, με μπαρ για ιταλικό καφέ, μαγαζιά με ξεχωριστές βιτρίνες και επώνυμες ιταλικές μάρκες. Επίσης, εστιατόρια με ιταλικές σπεσιαλιτέ όπως η χειροποίητη pasta, τράπεζες, δρόμους με κτίρια που ζωντανεύουν την αρχιτεκτονική της ιταλικής χερσονήσου.
Στις Σχολές Καπάτου λειτουργούν τμήματα ιταλικών. Για πληροφορίες καλέστε στο 210 38 03 355.