Η μορταδέλα της ιταλικής πόλης Bologna είναι το πρώτο ιταλικό πιστοποιημένο προϊόν στην ιστορία. Η Bologna γενικά, είναι διάσημη για τα αλλαντικά της (i salumi), εδώ και αιώνες. Όμως, ένα μόνο από αυτά τα αλλαντικά έγινε τόσο διάσημο στο πέρασμα των χρόνων.
Είναι πια ονομαστό σε όλο τον κόσμο, με την ονομασία της πόλης που το διέδωσε τόσο πολύ και δεν είναι άλλο από τη μορταδέλα (mortadella). Η ιταλική μορταδέλα είναι παγκοσμίως γνωστή με την ονομασία “la Bologna” και είναι η βασίλισσα των αλλαντικών. Έχει ροζ χρώμα, ένα δικό της ιδιαίτερο άρωμα και κόβεται σε χονδρές ή λεπτές φέτες (stracciata).
Το 1661, ο καρδινάλιος Girolamo Farnese διοικούσε την ιταλική πόλη για λογαριασμό του Πάπα Alessandro VII. Ήταν εκείνος που εξασφάλισε την ονομασία της μορταδέλας, κατοχυρώνοντάς την με νόμο. Παράλληλα, εφάρμοσε ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει τους χώρους παραγωγής, καθώς επίσης και την επεξεργασία του προϊόντος.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στη μορταδέλα σε βιβλία μαγειρικής, συναντάται το 1300. Το 1644, έχουμε και την πρώτη συνταγή μορταδέλας. Η συνταγή αυτή αναγράφεται στα γραπτά του Vincenzo Tanara από τη Bologna, “l’economia del cittadino in villa”.
Σήμερα, τα χαρακτηριστικά της μορταδέλας καθορίζονται από το Consorzio della Mortadella Bologna (Συνεταιρισμός της μορταδέλας Bologna), που είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ιταλική μορταδέλα είναι ο πρωταγωνιστής των πιάτων της παραδοσιακής κουζίνας στην περιοχή της Bologna. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι αποτελεί ένα υλικό γέμισης των tortellini.
Σημαντική είναι και η εξαγωγή της μορταδέλας, που φτάνει σε ποσοστό, το 10% της ιταλικής παραγωγής.
Στη μορταδέλα είναι αφιερωμένες διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ καθώς και κινηματογραφικά έργα, όπως “la mortadella” του Monicelli που γυρίστηκε το 1971 με τους Ιταλούς ηθοποιούς Gigi Proietti, Sofia Loren και Danny De Vito.
Στις Σχολές Καπάτου οι καθηγητές έχουν εμπειρία και ιδιαίτερη κατάρτιση στη διδασκαλία. Στις σχολές μας διδάσκουμε με πολύ αγάπη ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά. Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών και τουρκικών, που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.