Η σημερινή Καππαδοκία.
Στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Καππαδοκίας, υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες, ορθόδοξες και αρμενικές. Χρονολογούνται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και την εποχή του Βυζαντίου, είναι λαξευμένες στο ηφαιστιογενές έδαφός της.
Τα ονόματα των χωριών της είναι, στις πλείστες περιπτώσεις, οικεία στους Έλληνες. Μετά το 1922, δεδομένου ότι οι κάτοικοί της πληρούσαν τα κριτήρια της Συνθήκης της Λοζάνης, θεωρήθηκαν ανταλλάξιμοι και γι αυτό μετακομίζοντας στην Ελλάδα μετέφεραν και τα ονόματα των χωριών στα οποία κατοικούσαν. Το Προκόπι (Ürgüp), η Σινασός (Mustafapaşa) και η Καρβάλη (Güzelyurt) είναι κάποια από τα ονόματα αυτά. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανήκαν στην ιδιότυπη κατηγορία των Ορθοδόξων που μιλούσαν ως πρώτη γλώσσα τα Τουρκικά. Κι από τη Μακεδονία ήρθαν στην σημερινή Καππαδοκία Μουσουλμάνοι που μιλούσαν μιαν ελληνική διάλεκτo.
Το τοπίο γύρω από το χωριό Göreme (Κοράμα), επίκεντρο σήμερα του τουρισμού, είναι σεληνιακό. Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, πλησιάζοντας στο Çavuşin, ο οικισμός, μοιάζει μ’ έναν τεράστιο περιστερώνα. Κατοικούνταν μέχρι τη δεκαετία του 1950, και λίγο πιο κάτω, στο χωριό Avanos (Βανέσσα) ξεπροβάλει ο Kızılırmak, ο Άλυς των Βυζαντινών, ο μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας.
Η σημερινή Καππαδοκία είναι ολάκερη ένα υπαίθριο μουσείο.
Ξεχωρίζουν οι αρχαιολογικοί χώροι του Göreme, του Zelve και του Paşabağı. Η φύση έχει δημιουργήσει εκεί τις περίφημες Νεραϊδο-Καμινάδες (τουρκικά: Peri Bacaları, αγγλικά: Fairy Chimneys). Πρόκειται για κώνους που εμφανίζονται σταδιακά, με την πάροδο χιλιάδων χρόνων, από τη διάβρωση της μαλακότερης ηφαιστειακής λάβας. Λόγω του ιδιότυπου σχήματός τους, σε πολλούς θυμίζουν μανιτάρια και σε άλλους φαλλούς.
Λίγο πιο μακριά από τα κεντρικά χωριά της σημερινής Καππαδοκίας, βρίσκεται βυθισμένη στο έδαφος, σαν ένα canyon, η κοιλάδα Ιχλαρά (Ihlara Vadisi). Αξίζει τον κόπο να περπατήσει κάποιος το συνολικό μήκος της κοιλάδας που είναι 14 χιλιόμετρα. Η ομορφιά του τοπίου έκανε τους ανθρώπους στο παρελθόν να πιστέψουν πως εδώ κατοικούσαν νεράιδες.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.
Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=bNtwfVP0OHs