Το αρχαιολογικό πάρκο των Συρακουσών
Το αρχαιολογικό πάρκο των Συρακουσών πήρε το όνομα «Parco Archeologico della Neapolis». Συγκεκριμένα πήρε το όνομα της ομώνυμης γειτονιάς των Συρακουσών. Πρόκειται για ένα χώρο αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.
Το αρχαιολογικό πάρκο των Συρακουσών φιλοξενεί μνημεία από την ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα.
Οι Συρακούσες διέθεταν, μαζί με την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια, μια από τις πιο σημαντικές θεατρικές σκηνές του αρχαίου κόσμου. Η ύπαρξη ενός θεάτρου στις Συρακούσες καταγράφεται ήδη σε πηγές από τον 5ο αιώνα π.Χ.
To αρχαιολογικό πάρκο των Συρακουσών και το αρχαίο θέατρο
Το θέατρο που είναι σήμερα διαθέσιμο χρονολογείται από τα ελληνιστικά χρόνια, με αρκετές μεταγενέστερες προσθήκες, κυρίως από τη ρωμαϊκή εποχή. Είναι το πιο επίπεδο θέατρο του αρχαίου κόσμου, δεδομένου ότι η απόσταση ανάμεσα στην ορχήστρα και το τελευταίο διάζωμα είναι μόνο 19 μέτρα. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα του θεάτρου αυτού, η οποία είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, είναι οι βραχώδεις σπηλιές που διακρίνονται πίσω από το τελευταίο διάζωμα.
Μαζί με άλλες σπηλιές που βρίσκονται στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο (Necropoli Groticelle), χρησίμευσαν στην αρχαιότητα ως χώροι ταφής. Δυστυχώς, στο πέρασμα των αιώνων, λεηλατήθηκαν και έτσι σήμερα είναι κενοί, δίνοντας μόνο μια σπάνια πινελιά στη χωροταξία αυτού του θεάτρου.
Μερικά μέτρα παρακάτω, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο από τον 3ο αιώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτό που το διακρίνει από άλλα θέατρα της εποχής εκείνης είναι το οβάλ σχήμα. Η αρένα έφτανε σε μήκος τα 70 μέτρα και σε πλάτος τα 40, ενώ οι ελλειψοειδείς κερκίδες είχαν το διπλάσιο μήκος. Σήμερα, η πρόσβαση στο αμφιθέατρο επιτρέπεται μόνο για επιστημονικούς λόγους, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να το περπατήσουν μόνο περιμετρικά.
Εντός του αρχαιολογικού πάρκου, βρίσκονται και τα περίφημα λατομεία των Συρακουσών (Latomia del Paradiso, Latomia di S. Venera, Latomia Intagliatella). Ο βράχος από τον οποίο έχουν κατασκευαστεί όλα τα οικοδομήματα είναι παντού εμφανής, ακόμα και στην επιφάνεια του εδάφους. Ήταν, όμως, ήδη γνωστό από την αρχαιότητα ότι, αν αυτό το κατασκευαστικό υλικό εξορύσσονταν από βαθιά στη γη και με δεδομένη την υγρασία που υπάρχει εκεί, θα ήταν ευκολότερη η επεξεργασία του. Αυτό επέβαλε την εκσκαφή λατομείων τα οποία σήμερα έχουν την όψη τεράστιων σπηλαίων. Ένας μη ειδικός εύκολα θα μπορούσε να ξεγελαστεί και να τα θεωρήσει φυσικά. Μερικά δε απ’ αυτά κατέρρευσαν στον μεγάλο σεισμό του 1542.
Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.
Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.
Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).
Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.
Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.
https://www.youtube.com/watch?v=0VkWrVQyfUY