Η γιορτή Hıdırellez

Σχολές Καπάτου Η γιορτή Hıdırellez

Η γιορτή Hıdırellez ένα εαρινό φεστιβάλ χρωμάτων και αφθονίας

Η γιορτή Hıdırellez έχει ρίζες κάπως δυσδιάκριτες. Έχουν κάποια συνάφεια με προϊσλαμικές παραδόσεις. Υπήρχαν στην Κεντρική Ασία, οι οποίες συνδυάστηκαν ή συγχωνεύτηκαν με παρόμοιες παραδόσεις που υπήρχαν στη Μικρά Ασία (Anadolu).

H σύνθετη λέξη Hıdırellez δε διευκολύνει πολύ την κατάσταση. Μόνο το δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι σαφές. Προέρχεται από το βιβλικό όνομα «Ηλίας» (τουρκικά: İlyas). Το πρώτο συνθετικό της λέξης hıdır, (Αραβικά: hızır) παραπέμπει σε κάποιον άγιο της ισλαμικής παράδοσης, για τον οποίο όμως δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία παρά μόνο κάποιοι θρύλοι.

Η γιορτή Hıdırellez και τα ισλαμικά στοιχεία

Μάλλον, πρόκειται για μεταφορά της χριστιανικής παράδοσης για τον Άγιο Γεώργιο, την εποχή που κυριαρχούσε στη Μικρά Ασία ο σουφισμός (13ος – 14ος αι.). Είναι γνωστό ότι την περίοδο εκείνη συγχωνεύτηκαν πολλές χριστιανικές παραδόσεις με ισλαμικά στοιχεία από τη Μέση Ανατολή και παγανιστικά από την Κεντρική Ασία.

Υπέρ αυτής της συγχώνευσης συνηγορεί και η ημερομηνία διεξαγωγής της γιορτής Hıdırellez. H 5η και 6η Μαΐου του Γρηγοριανού ημερολογίου συμπίπτει με την 23η Απριλίου του παλιού, Ιουλιανού ημερολογίου. Επιπρόσθετα, η γιορτή Hıdırellez περιορίζεται κυρίως στη δυτική Τουρκία, στην περιοχή δηλαδή όπου έλαβε χώρα η συγχώνευση πολλών πολιτισμικών στοιχείων την εποχή του σουφισμού. Στην Ανατολική Τουρκία, δε, υπάρχει ξεχωριστή ημερομηνία υποδοχής της άνοιξης.

Στην περιοχή της Muğla, απέναντι από τη Ρόδο, η παράδοση του Hıdırellez είναι πολύ ζωντανή ακόμα και στις μέρες μας. Οι εορτασμοί ξεκινούν από την παραμονή. Αργά το απόγευμα της 5ης Μαΐου ανάβονται φωτιές, τις οποίες οι νέοι των χωριών καλούνται να τις υπερπηδήσουν, τουλάχιστον τρεις φορές.

Τα τραγούδια, οι χοροί και τα παραδοσιακά παιχνίδια κρατούν μέχρι αργά το βράδυ. Ανήμερα της 6ης Μαΐου, όλοι ξεχύνονται στις πλατείες φορώντας πολύχρωμα ρούχα. Ο δήμος της περιοχής διανέμει δωρεάν φαγητό σε όλους και, από τις εξέδρες που έχουν στηθεί, ακούγεται παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Αυτή τη μέρα, θεωρείται «γουρλίδικη» η ατομική προσευχή, όπως και η έκφραση μιας επιθυμίας. Το μεγαλύτερο δέντρο του εκάστοτε χωριού πνίγεται, κυριολεκτικά, στα χρωματιστά κομματάκια ύφασμα με μιαν ευχή, κατά κανόνα ερωτικού περιεχομένου…

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=Y-Lo-3RqU7E

https://www.youtube.com/watch?v=vT4_4aOAD6E

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.