Gaokao…

Εξετάσεις για τα κινέζικα Πανεπιστήμια

Gaokao…

Εξετάσεις για τα κινέζικα Πανεπιστήμια

Κάθε χρόνο στην Κίνα αρχές Ιουνίου ,εκατομμύρια φοιτητών συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις Gaokao…οι οποίες είναι δύσκολες αλλά και πολύ σημαντικές γιατί καθορίζουν τις μετέπειτα σπουδές των μαθητών.

Θεωρείται «η πιο σκληρή» εισαγωγική εξέταση για τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο λόγω των υψηλών απαιτήσεων των θεμάτων , της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των μαθητών και της έντασης της εξέτασης.

Περισσότεροι από 13,4 εκατομμύρια μαθητές εγγράφηκαν για τις εξετάσεις φέτος, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των 12,9 εκατομμυρίων, καθιστώντας το test το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ στην Κίνα.

Βασικά, οι μαθητές διαγωνίζονται στην κινέζικη λογοτεχνία, τα μαθηματικά, την φυσική, την χημεία, την βιολογία, την γεωγραφία, την ιστορία, την ξένη γλώσσα και τις πολιτικές επιστήμες, πρόκειται για μαθήματα επιλογής της συγκεκριμένης εξέτασης. Σχετικά με την ξένη γλώσσα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αγγλικά, γαλλικά, ιαπωνικά και ρώσικα. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι η βαθμολογία αυτής της εξέτασης καθορίζει την εισαγωγή των μαθητών στο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή η καλή βαθμολογία τους δίνει την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους, γι’αυτό απαιτείται πολύ διάβασμα και επιλογή έμπειρων καθηγητών για τα μαθήματα προετοιμασίας.

Συνήθως, η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών δίνει μόνο μία φορά το εξαντλητικό τεστ. Η φοίτηση τους στο Πανεπιστήμιο και η μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία τους, τους ασκεί μεγάλη πίεση  για καλύτερη απόδοση σε αυτή την εξέταση.

Την πρώτη μέρα των εξετάσεων, οι γονείς περιμένουν με αγωνία έξω από τις πύλες του σχολείου. Πολλοί γονείς και δάσκαλοι είναι ντυμένοι στα κόκκινα, το χρώμα της νίκης στην Κίνα, και κάποιοι κρατούν ηλιοτρόπια – που θεωρούνται ένα ευοίωνο λουλούδι για την ακαδημαϊκή επιτυχία.

Επίσης, οι οδηγοί ταξί προσφέρονται να συνοδέψουν τους μαθητές δωρεάν στον τόπο διεξαγωγής της εξέτασης.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι επειδή οι εξετάσεις είναι πολύ απαιτητικές, λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή αντιγραφής ή διαρροής θεμάτων.

Τελειώνοντας, ο διαγωνισμός Gaokao φανερώνει το γεγονός ότι η Κίνα επενδύει τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην αξιοκρατία.

 

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.